Festival ekibi açılışın öncesinde Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan'ı ziyaret etti. Festival heyetini Meclis Salonu'nda konuk eden  Başkan Gökhan, ziyaret nedeni ile duyduğu memnuniyeti ifade etti. Bosna Hersek, Romanya, Bulgaristan ve Endonezya'nın yanı sıra Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen folklor ekiplerini Çanakkale'de ağırlamaktan mutluluk duyduğunu ifade eden Başkan Gökhan, “Balkan coğrafyası bizim tanıdığımız bir coğrafya. Oradaki ülkelerden yıllar önce gelip yerleşen birçok vatandaşımız var. Onun için Balkan ülkeleri ile bir yakınlığımız var. Endonezya bize uzak bir ülke ama onlarla da dini açıdan bir yakınlığımız var. ÇAFAD yıllardan bu yana folklor adına çok güzel işler yapıyor. Bu yıl festivalin 13.'sü gerçekleşiyor. Bu bağlamda çok sayıda genci folklor ile buluşturdu. Bu nedenle ÇAFAD'a teşekkürlerimi sunmak istiyorum” dedi.
Dostluk kurmak için müzik ve folklor en iyi araçlardan biri olduğunu söyleyen Başkan Gökhan, "Müziğin ve dansın dile ihtiyacı yoktur. Sadece oynar ve neşeleniriz. Barış içerisinde olmak için de insanların neşeli olması gerekir. Yolda gördüğünüzde elini sıkmayacağınız bir insanla kol kola neşe içinde dans edebilirsiniz. Onun için buradan ülkelerine ve şehirlerine barış duygularını götürsünler. Çünkü burası Çanakkale ve barışın kenti” diye konuştu.
Festivale hakkında bilgi veren ÇAFAD Başkanı Selim Yazan, konukseverlikten dolayı Başkan Gökhan ve Çanakkale Belediyesine teşekkürlerini iletti. Ziyaret, karşılıklı hediye takdimi ile sona erdi.
13. Uluslararası Troya Halk Dansları ve Müzik Festivali, Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen kortejle başladı. Renkli kostümleriyle halk dansları ekipleri, yerel enstrümanlar eşliğinde yürüyüşlerini gerçekleştirdi.
Kortejin ardından program, Kordon Basket Sahası'nda devam etti. Festivalde konuşan Çanakkale Folklor Araştırma Derneği Gençlik ve Spor Kulübü (ÇAFAD) Başkanı Selim Yazan, ‘’Bu yıl 13.sünü gerçekleştiriyoruz. Uluslararası Troya Halk Dansları ve Müzik Festivali, ÇAFAD ve Serenity ev sahipliğinde sizlerle 13. Kez buluşuyor. En son 23 Nisanda beraberdik ve bu akşam Endonezya, Bulgaristan, Bosna Hersek ve Romanya’dan gelen konuklarımızla beraber bu güzel akşamı sizlerle paylaşmak istiyoruz. Binlerce kilometre öteden sadece Çanakkale insanının sıcaklığını duyan, onların alkışlarını duymak isteyen, kendi kültür gelenek ve göreneklerini sergilemek, tabii ki Çanakkaleyi gezmek ve görmek için bizimle olan bu topluluklarla etkinliğe başlıyoruz. Kültürü tanıtmak ve kültürü aktarmak dünyanın en pahalı işidir. Ve tek bir karşılığı var. Ekonomi değil, sadece ve sadece alkış’’ dedi.
Festivalin ilk gününde halk dansları ekipleri ve müzik grupları sahne aldı. Türkiye, Endonezya, Romanya, Bulgaristan ve Bosna Hersek ülkelerinden toplam 12 ekibin gösterileri ilgiyle takip edildi. Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, sahne alan gruplara plaket takdim etti.
Tuğba Kulasoy