Çanakkale'nin meyve deposu olarak kabul edilen Lapseki İlçesi, 2022 yılında tescillenen Lapseki Şeftalisi üretimiyle her geçen yıl büyürken, iç pazarlara sağlıklı ve taze bir şekilde ulaştırma gerekliliği bölgedeki soğuk hava depolarının stratejik önemini vurguluyor.
Umurbey Beldesi'nde Ahmet Eser, geçtiğimiz yıl iç pazara yönelik bir proje başlattı. Kendi oluşturduğu soğuk hava deposuna TKDK'dan alınan %50 hibe desteği ile sahip olan Eser, ürettiği meyvelerin kalitesini ve dayanıklılığını artırmak amacıyla önemli bir adım attı. Bu anlamlı girişim, bölgedeki meyve üretiminin kalitesini yükseltmekle kalmayıp, aynı zamanda yerel üreticilere daha iyi gelir fırsatları sunarak yerel ekonomiye de büyük bir katkı sağlıyor.
Ahmet Eser'in soğuk hava deposu, Lapseki'nin meyve üretim kapasitesini artırarak, sağlıklı ve kaliteli ürünleri iç pazara sunma imkanını daha da geliştiriyor.
 Umurbey’de meyvecilik yaptığını ifade eden Ahmet Eser, "Eser Soğuk hava deposunun da sahibiyim. Daha önce TKDK’dan proje desteği alan arkadaşlarımız oldu.  Biz de bu işi ‘yapabiliriz’ dedik  ve projemizi hazırlayarak TKDK’ya başvurduk.  Kabul gören projemizde verilen destekle tamamlamayı başardık. Tesisimizde 6 odalı soğuk hava depomuz var. dışardan gelen malı paketlendiği alanımız var. Burada yılda bin ile bin 500 ton aralığında  şeftali yada diğer meyve ürünlerini işleyebiliyoruz.  İşlemleri yapıldıktan sonra ürünlerimizi iç piyasa pazarlarına nakliyesini sağlıyoruz. Biz projemizi hazırlayıp TKDK’ya sunduğumuzda  ortaya çıkan rakam 3,5 milyon  projemizin maliyeti vardı. Bu proje için TKDK bize %50 hibe desteği sundu. Maliyetimizin yarısı olan 1 milyon 700 bin civarı desteğimizi aldıktan sonra projemizi tamamladık.  Bölgemizde en çok yetiştirilen ürün şeftali, Lapseki’de yetiştirilen bu özel şeftaliler eğer soğuk hava depolama şansı olmazsa üretim şansı hiç yok.  Yada yetiştirilen meyveleri dalından kopardıktan sonra günlük tüketmek gerekiyor.  Bunu saklama alanın yok, piyasan da iyi değilse  soğuk hava depoları devreye giriyor.  Bu üretimi yapan üreticiler de ürünlerini bu alanlarda saklayarak değer katıyorlar. Biz bu hizmeti başarı ile yapıyoruz. Bunu yapmak başka arkadaşlarımız varsa da projelerini hazırlayarak TKDK’ya sunsunlar” dedi.
Tuğba Kulasoy