Ezine Peynirini ve Mandıracılarını Koruma Geliştirme Tanıtma Derneği, Ezine peyniri için Avrupa Birliği'ne başvuruda bulundu ve başvurusu kabul edilerek Ezine Peyniri'nin adı, Avrupa Birliği Resmi Gazetesinde resmi olarak yayımlandı. Ezine peyniri, AB'nin tescil ettiği ilk ve tek Türk peyniri unvanını elde etti. Bu coğrafi işaret tescili, Ezine peynirinin kültürel ve gastronomik mirasını koruma ve tanıtma görevini daha da güçlendirmesi bekleniyor.

Ezine Peynirini ve Mandıracılarını Koruma Geliştirme Tanıtma Derneği'nin Avrupa Birliği'ne yönelik başvurusu, uygun bulunarak Ezine Peyniri'nin adı Avrupa Birliği Resmi Gazetesinde resmi olarak ilan edildi.

Avrupa Birliği'nin Coğrafi İşaret Tescili, Ezine peynirinin kalitesini ve özgünlüğünü vurgulayarak bu ürünün coğrafi menşeini koruma altına almayı amaçlıyor. Artık tescillenen coğrafi işaret statüsüyle Ezine peyniri, Avrupa Birliği düzeyinde koruma altına alınmış durumda.

Ezine peyniri, uzun bir geçmişe dayanan geleneksel bir lezzet olarak bilinir ve bu tescil, ürünün sadece belirli coğrafi bir bölgede üretildiği ve belirli üretim yöntemlerine tabi tutulduğu gerçeğini vurguluyor. Bu tescil sayesinde Ezine Peyniri, hem iç pazarda hem de uluslararası alanda benzersizliği ve kalitesi ile tanınmaya devam edecek. Ezine Peynirini ve Mandıracılarını Koruma Geliştirme Tanıtma Derneği, elde ettiği bu coğrafi işaret tescili ile Ezine Peyniri'nin kültürel ve gastronomik mirasını koruma ve tanıtma misyonunu daha da güçlendirmeyi hedefliyor.

 

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, son dönemde Ayaş domatesi, Maraş tarhanası ve Edremit Körfezi yeşil çizik zeytininin ardından Ezine peynirinin de AB coğrafi işaret tescili almasından büyük mutluluk duyduğunu ifade etti.

Türkiye'nin peynir konusunda zengin bir potansiyele dünyada ise seçkin bir yere sahip olduğuna söyleyen Bakan Yumaklı, ülkenin bu zenginliğinin korunması ve daha da geliştirilmesi için çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Yumaklı, Bakanlık olarak sektöre büyük destekler verdiklerini ifade ederek,  “Dünyanın en kaliteli peynirlerinden birçoğu coğrafyamızda üretiliyor. Bu eşsiz tatları dünyaya tanıtıyoruz. Ezine peynirimizin gerek Bakanlığımızın gerekse paydaş kurumlarımızın çalışmaları sonucu AB coğrafi işaret tescili almasının, değerine değer katacağına ve uluslararası alanda markalaşma süreçlerine katkı sağlayacağına inanıyorum. Bu tescil Ezine peynirimizin AB'den coğrafi işaret alan ilk peynir çeşidimiz olması açısından ayrı bir önem taşıyor. Üreticilerimize, yöre halkına ve milletimize hayırlı olsun" diye konuştu.

"AB tescilli ürünlerimizin sayısını artıracağız"

 Çanakkale’nin AB tescilli ürün sayısını artırmayı hedeflediklerini belirten AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, "Hali hazırda Çanakkale’de üretilen 14 ürüne coğrafi işaret almayı başardık. Fakat bunlardan sadece Bayramiç Beyazı, AB tarafından da coğrafi işaret ile tescil edilmişti. Ezine Peyniri ile birlikte Çanakkale’nin tescilli ürün sayısı ikiye yükseldi. Hedefimiz, 14’te 14 yaparak tüm ürünlerimize AB tescili alabilmek. Bunun için Çanakkale’deki borsalarımız, ticaret odalarımız ve ziraat odalarımız yoğun ve takdir edilesi bir çaba sarf ediyorlar. Bizler de bu aşamada gereken her türlü desteği vererek, AB tescilli ürünlerimizin sayısını artıracağız. Türkiye henüz Avrupa Birliği’ne girmemiş olabilir ancak ürünlerimiz birer birer AB tarafından tanınmaya başladı Avrupa pazarına girdi” şeklinde konuştu.

 

"Bizleri ayrıca gururlandıracak"

 

Ezine Peyniri’nin AB tescili alan ilk peynir olmasının önemi hakkında da konuşan Gider, "Türkiye bir peynir cenneti olmasına karşın dünyada bunun bir karşılığını henüz alamadık. Ancak Türkiye’de ilk defa bir peynirin AB tescili almasıyla birlikte, bunun da karşılığını alacağımıza inanıyorum. Hali hazırda dünyadaki peynir pazarının büyüklüğü 40 milyar dolar civarında. Türkiye ise bu pazarda 200 milyon doları aşkın bir pay alıyor. Sahip olduğumuz peynir zenginliği ve ülkemizin gücü hesaba katıldığında, bu bizim yetinebileceğimiz bir oran değil. Ezine Peyniri’nin AB tescili alması, pazar payımızı artıracaktır. Tesciller sayesinde korunan standartlar, sürdürülebilir bir başarıyı bizlere getirecektir. Paris’teki, Berlin’deki Roma’daki marketlerin raflarında, AB tescili almış Ezine Peyniri’nin bulunması ve tercih edilmesi de bizleri ayrıca gururlandıracak" dedi.

 

"Kültürel mirasımızı koruma bakımından da sevindirici bir gelişmedir"

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu ise, "Ezine Peynirini ve Mandıracılarını Koruma Geliştirme ve Tanıtma Derneği'nin, Avrupa Birliği’ne yaptığı Ocak 2023 tarihli başvuru üzerine, Ezine peynirinin 3 aylık tescil süreci Ağustos ayında başlamıştı. İlimizin ilk coğrafi işaretli ürünü olan Ezine Peynirinin AB tarafından da tescillenmesi bizleri gururlandırdı. Geleneksel üretimlerimizi ve kültürel mirasımızı koruma bakımından da sevindirici bir gelişmedir. Sürdürülebilir kılmak için tüm üreticilerimize önemli görevler düşmektedir. Hedefimiz; coğrafi işareti AB tarafından taçlandıran Ezine Peynirimizin Ab ülkelerinde tercih ve ihraç edilebilir olmasını sağlamaktır. İlimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyor, emeği geçen tüm kurumlara teşekkür ediyorum" diye konuştu.

 

"Diğer ürünlerimiz için de teşvik edici bir gelişmedir"

 Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Deniz ise, "Topraklarımızın, kültürümüzün ve geleneklerimizin mirası olan coğrafi işaretlerimize sahip çıkarak, ürünlerimize özellikle AB coğrafi işaret tescili alınması ülke ve Çanakkale olarak hepimizi gururlandırmaktadır. Ezine peynirimizin Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Tescili alması ilimiz, ülkemiz ve markalarımız açısından çok sevindirici bir gelişme olmuştur. Bu sonucu dört gözle bekliyorduk ve nihayet olumlu sonuçlandı. Ezine peyniri AB’nin tescil etmiş olduğu ilk ve tek Türk peyniri oldu. Yerel ürünler bakımından oldukça zengin olan İlimizde “Ezine Peynirimiz” gibi AB’de coğrafi işaret tescili mümkün olan birçok ürünümüz mevcuttur. İlimizde Bayramiç Beyazımızın ardından Ezine Peynirimizin de AB Coğrafi İşaret Tescili alması diğer ürünlerimiz için de teşvik edici bir gelişmedir. Bu süreçte başta Ezine Peynirini ve Mandıracılarını Koruma Geliştirme Tanıtma Derneği Başkanı Ali Öztürk ve Yönetim Kurulu olmak üzere Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimize ve emeği geçen, katkı sunan herkese teşekkür ediyor, İlimize ve Ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyoruz” şeklinde konuştu.

"Ezine peynirini güzel yerlerde göreceğiz"

Avrupa Birliği’nin coğrafi işaret tescilli 18’inci ürünü olan Ezine peynirinin bölgenin bir markası olmasından dolayı gurur duyduklarını ifade eden Ezine Belediye Başkanı Güray Yüksel, “İnşallah bundan sonra Avrupa Birliği’ne de ihracat noktasında kapıyı aralamış olacağız. Bu konuda bizlere destek olan Tarım ve Orman Bakanı Sayın İbrahim Yumaklı’ya, Ezine Peynirciler Derneğine teşekkür ederim. Bizler küçük bir coğrafyanın gerçekten güzel bir lezzetini tüm Türkiye’ye tanıtmaktan da şehrimiz ve hemşerilerimiz adına gurur duyuyoruz. İnşallah bundan sonra da Ezine peynirini güzel yerlerde göreceğiz. Ezine peyniri güçlü lezzet yapısını ana floradan etkilenen hem küçükbaş hayvancılığın bölgede yaygın olması, hem de bu lezzetin bir yıl bekletilerek fermante işlemleri gerçekleştirildikten sonra sert ve rota sert kıvamda tüketiciye sunulması. Ama asıl amaç buradaki koyun peynirinin ve bitki örtüsünün süte geçerek tüketicilerin damağında güzel bir lezzet bırakmasıdır” dedi.

" 32 çeşit endemik bitki var"

Coğrafi işaret için uzun bir süreçten geçtiğini söyleyen Ezine Peyniri ve Mandıracılarını Koruma, Geliştirme Tanıtma Derneği 2’nci Başkanı Ali Atak, "2001 yılında Ezine Peynirciler Derneği kuruldu. 2006 yılında Türkiye’de coğrafi işareti aldık. 2021 yılında da Avrupa Birliği için yola çıktık. Bir buçuk yıllık bir çalışmanın sonucunda Şubat 2023’te Avrupa Birliği’ne başvurduk. 18 Kasım tarihi itibariyle askından inerek, bugünde belgemizi aldık. Ezine peynirinin lezzeti bu bölgede yetişen endemik bitkilerdir. 32 çeşit endemik bitki var. Burada yayılan koyun ve keçilerden alınan sütlerden Ezine peyniri yapılıyor. Ezine peyniri içine kesinlikle kimyasal ve sentetik ürün girmemektedir. Sadece deniz tuzu ve şırdan mayası kullanılarak yapılmaktadır. Ondan sonra tüketime sunarız” ifadelerini kullandı.

Ezine peyniri

Ezine tipi beyaz peynir, veya kısa ismi ile Ezine peyniri, Türkiye kökenli olgunlaştırılmış bir tam yağlı beyaz peynir çeşidi. Yumuşak veya orta-sert dokulu olarak sınıflandırılan Ezine, benzer özellikler gösterdiği Edirne peyniri ile birlikte Türkiye'de tüketilen en popüler beyaz peynir çeşitlerinden birini oluşturmaktadır. Peynir ismini Çanakkale'ye bağlı Ezine ilçesinden almıştır.

Üretim

Ezine peynirinin üretimi diğer beyaz peynirlerin üretimine benzer, ancak kullanılan süt, %40 keçi, %50 koyun ve %10 inek sütünden oluşmaktadır. Yapım esnasında herhangi bir starter kültürü kullanılmamaktadır. Edirne peynirinde olduğu gibi Ezine de metal kutular içerisinde olgunlaştırılır.

Coğrafi marka tescili

2006 yılından beri Ezine peyniri ticari ismi, Türk Patent Enstitüsü'nün tescil ettiği Coğrafi İşaret Tescil Belgesi çerçevesinde korunmaktadır. Belirlenmiş kurallara göre, sadece Kuzeybatı Kaz Dağları civarında yer alan Ezine, Ayvacık, Bayramıç ve Çan ilçelerinde otlatılan hayvanların sütünden üretilen peynirler "Ezine peyniri" altında pazarlanabilir.

Tuğba Kulasoy