Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünce desteklenen Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi Tohum ve Sera Örtü Naylonu Temini, Hayvancılık Genel Müdürlüğünce Desteklenen Meme Sağlığı ve Süt Hijyeni Projesi Kapsamında Sağım Hijyen Seti İle Bitki Koruma Ürünleri Ambalaj Atığı Bertaraf Projesi konteyner teslim töreni Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın katılımı ile gerçekleşti.

Çanakkale Ticaret Borsası Bahçesinde düzenlenen törene Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Vali İlhami Aktaş, AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Abdulkadir Polat, Çanakkale Savaşları Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Bitkisel Üretim Genel Müdürü Uğur Erdem, Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Dr. Ersin Dilber, Hayvancılık Genel Müdürü Salih Çelik, DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Tarım Reformu Genel Müdürü Dr. Osman Yıldız, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. Mustafa Altuğ Atalay, Cumhur İttifakı Çanakkale Belediye Başkan Adayı Jülide İskenderoğlu, Orman Bölge Müdürü Enver Demirci, İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, AK Parti İl Başkanı Naim Makas, daire müdürleri, oda başkanları ve üreticiler, katıldı.

"Türkiye'de ilk on sırada yer almaktadır"

Törende bir konuşma yapan Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Deniz, Çanakkale’nin temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olup, tarıma dayalı sanayinin İlin ekonomisinde önemli rol oynadığını ifade ederek, "Tarımsal üretimde çeşitlilik ve üretim miktarı bakımından Türkiye'nin en önemli illerinden biri olan Çanakkale’mizde üretilen 115 ürünün 65'i ekonomik öneme haiz olup, bu ürünlerden de 44 tanesi üretim miktarı bakımından Türkiye'de ilk on sırada yer almaktadır” dedi.

 Çanakkale’de çok sayıda markalaşmış ve markalaşma niteliğine sahip ürünü olduğunu söyleyen Başkan Deniz, 1915 Çanakkale Köprüsü, Assos ve Troya Tünelleri gibi yatırımların büyüme, katma değerli üretim ve istihdamın artmasını sağlayarak bu yatırımların değerlerimize değer katacak olan markalarımızı taçlandırdığını ifade etti. Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ve Ayvacık Jeotermal Enerji ile Isıtmalı Tarıma Dayalı Sera İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Projelerinin de bölge ekonomisine güç katacak projeler arasında yer aldığının altını çizen Başkan Deniz, Çanakkale için tüm kurumlar olarak el ele verildiği zaman üstesinden gelmeyecek iş olmadığı bilinci ile çalışmanın önemine inanmakta olduğunu belirtti.

 

Ardından konuşan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı  tohum projesinin Türkiye'nin dört bir tarafında devam ettiğini, gittikleri her ilde çalışmaların sürdüğünü belirtti.

"Bize özgü ata tohumlarımız vardır"

TAKE Projesi'nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Bu ülkede ekilmedik bir karış yer bile kalmasın." talimatına uygun olarak devam ettiğini anlatan Bakan Yumaklı, "Ancak bunun bir öncesi var. O da şu. Hep doğru bilinen yanlışlar ya da yanlış bilinen doğrular var, onları söyleyelim. Türkiye'de genelde tohumculukla ya da tohumla alakalı bilinen konuların büyük bir kısmı yanlış. Tamamen dışa bağımlı olduğumuz düşünülür ve söylenir. Kesinlikle değildir. Türkiye dünyada ilk 10 tohumcu ülkeden bir tanesidir. Türkiye'de kullanılan her 100 kilogramın 97 kilogramı bu ülke topraklarında üretilir. Bize özgü ata tohumlarımız vardır. Bunların şu halihazırda 37 çeşidi gen bankamızda kayıt altına ve koruma altına alınmıştır" dedi.

Bakan Yumaklı, tohum firmalarının son dönemde araştırma geliştirme faaliyetlerine hız verdiğini ve bu konuda dünyanın 117 ülkesine ihracat yaptıklarını ifade eden Bakan Yumaklı, "Herhangi bir şekilde yurt dışına bağımlı olduğumuz iddiası doğru değildir. Onu baştan söylemek istiyorum" diye konuştu.

"Anadolu'nun topraklarını sertifikalı tohumlarla buluşturmaya devam edeceğiz"

Özellikle son yıllarda sertifikalı tohum konusuna ağırlık verdiklerini söyleyen Bakan Yumaklı, "İstiyoruz ki bu kadar emek, bu kadar gayretle üretilen ürünlerin verimli ve kaliteli olmasını sağlayalım. Bunu da ancak ne olduğunu bildiğimiz, sonuçlarından emin olduğunuz sertifikalı tohumla yapabilirsiniz. Dolayısıyla bizler aynı bugün burada olduğu gibi Anadolu'nun topraklarını sertifikalı tohumlarla buluşturmaya devam edeceğiz. Çanakkale'miz de yine sertifikalı tohumların üretildiği önemli merkezlerimizden bir tanesi. Çanakkale'de 17 firma, 1033 yetiştirici, 68 bin dekar alanda sözleşmeli üretimle tohum üretiyor. Üretilen tohumlar neler? Mısır, buğday, arpa, çeltik, tritikale, yulaf. Son 3 yılda 103 bin dekara Çanakkale'de bu proje kapsamında destek verildi. 2024 yılında da Türkiye'nin dört bir tarafında bu projeyle birlikte belli oranlarda, yüzde 50-75 arasında hibe desteğiyle bu tohumları dağıtmaya devam edeceğiz. Çünkü bizler biliyoruz ki ambarın anahtarı kimdeyse güç ondadır. Biz bu şuurla çalışıyoruz. Bu şuurla çiftçimizi, üreticimizi desteklemeye devam ediyoruz" dedi.

"Ne kadar etkili olduğunu gördük"

Bu yıl Çanakkale'de 946 çiftçinin bu projeden faydalanacağını, 31 bin dekarlık alanın proje kapsamında ekileceğini belirten Bakan Yumaklı üreticilere hayırlı olmasını diledi.

Çanakkale Valisi İlhami Aktaş'ın, zirai ilaçlar kullanıldıktan sonra çevreye atıldığında oluşacak problemlerin engellenmesi adına başlattığı projeye hakkında da konuşan Bakan Yumaklı, "Aslında çok basit bir dokunuş ama ne kadar etkili olduğunu gördük. Yine şu görmüş olduğunuz konteynerler çok basitmiş gibi görünebilir. Ancak bu konteynerlerin içerisine toplanmış olan zirai ilaç atık ambalajları, aslında ne kadar büyük bir çevresel problemi engelliyor, bunu da çıkan sonuç bizlere gösteriyor" diye konuştu.

"Daha çok üreteceğiz"

Türkiye üretiminin 2022 yılı sonunda 129 milyon ton, 2023 sonunda 137 milyon ton olduğunu, 2023 sonu itibarıyla 31 milyar dolar tarımsal gıda ürünü ihraç edildiğini söyleyen Bakan Yumaklı, "Daha çok üreteceğiz, daha fazla ihracat yapacak ürünü üreteceğiz hem en kalitelisinden hem en verimlisinden ve sürdürülebilir bir şekilde" ifadelerini kullandı.

Tarım ve Orman Bakanı Sayın İbrahim Yumaklı, Vali İlhami Aktaş, AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Deniz tarafından üreticilere temsili tohum çekleri, sera naylonu , konteyner ve tohumları verildi.

Tuğba Kulasoy