TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı (BİDEB) tarafından yürütülen 2202 Bilim Olimpiyatları Programı çerçevesinde öğretmenler, öğrencilerini uluslararası bilim olimpiyatlarına hazırlamak için çalışmalarını sürdürüyor. Bu program sayesinde öğretmenler, öğrencilerini ilgili alanlarda en iyi şekilde yetiştirmek ve olimpiyatlara hazır hale getirmek için çaba gösteriyor.

Türkiye, 1978 yılından bu yana uluslararası bilim olimpiyatlarına katılım sağlıyor ve 1993'ten itibaren ulusal düzeyde bu olimpiyatlar düzenlenmeye başlandı. Bilgisayar, Biyoloji, Fizik, Kimya ve Matematik alanlarında gerçekleştirilen olimpiyatlara her yıl binlerce öğrenci katılıyor. 1996'da Ortaokul Matematik, 2017'de Ortaokul Bilgisayar ve 2022'de de Astronomi-Astrofizik dallarının eklenmesiyle birlikte olimpiyatlar genişletildi. Sekiz farklı sınav dalıyla düzenlenen olimpiyatlar, öğrencilere hem özgüven kazandırıyor hem de farklı alanlarda eğitim alma fırsatı sunuyor.

Ortaokul ve lise düzeyindeki öğrencilerin temel bilimler ve bilgisayar bilimlerine olan ilgisini artırmak amacıyla düzenlenen olimpiyatlar, Astronomi-Astrofizik, Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji, Bilgisayar, Ortaokul Matematik ve Ortaokul Bilgisayar dallarında gerçekleştiriliyor. Öğrencilerin olimpiyatlara başvuru süreci hakkında bilgilendirme yapıldı.

Öğrencileriyle birlikte olimpiyatlara katılmak isteyen öğretmenler için İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen eğitimler devam ediyor. Bu kapsamda, Gazi Ortaokulu'nda ortaokul öğretmenlerine ve Çanakkale TOBB Anadolu Lisesi ile Çanakkale Fen Lisesi'nde görevli öğretmenlere olimpiyatlarla ilgili bilgilendirme toplantıları düzenlendi. Olimpiyat Elçileri, öğretmenlere bilgiler aktardılar.

Tuğba Kulasoy