Çanakkale'nin kurtuluşunda birçok fedakarlıkta bulunan AKUT (Arama Kurtarma Derneği) Çanakkale ekibi, şimdi de afetlerde hızlı ve etkili müdahale için 125 gönüllüsüyle daima hazır bekliyor. AKUT Çanakkale, 94 yılından beri Türkiye genelinde arama kurtarma faaliyetlerini sürdüren AKUT'un 30 noktasından biri olarak önemli bir konumda yer alıyor. AKUT Çanakkale ekibi, Çanakkale Kepez Operasyon Merkezinde gazetecilerle bilgilendirme toplantısında bir araya geldi.

Afetlerin yıkıcı etkisine karşı toplumu bilinçlendirmek, afet öncesi sonrası için hazırlıklara, arama ve kurtarma faaliyetlerine en üst seviyede katkı sağlamak için AKUT Çanakkale ekibi, toplam 125 gönüllüsü ile çalışmalarına devam ediyor. Çanakkale Valiliği AFAD Çanakkale il Müdürlüğü koordinasyonunda ilgili tüm kamu kurumlar ile birlikte canlı hayatı için gerçekleştirilen arama kurtarma çalışmalarına katılan AKUT Çanakkale ekibi, vatandaşların aletler konusunda bilinçlendirilmesi ile ilgili çalışmalara katkı sağlıyor.

2024 yılı itibariyle 33 gönüllüsü ile birlikte AKUT Çanakkale, AFAD Ulusal Kentsel Arama Kurtarma Hafif Sınıf Akreditasyonunu tamamlayarak, Çanakkale'nin Akredite En Büyük Ekibi olmaya hak kazandı. AKUT Çanakkale ekbinde farklı afet türlerine göre eğitimler almış olan 55 operasyonel gönüllüsü bulunuyor.

AKUT Çanakkale ekibi, Çanakkale Kepez Operasyon Merkezinde kentte görev yapan gazetecilerle bilgilendirme toplantısında bir araya geldi. Toplantıda AKUT Arama Kurtarma Derneğinin ve AKUT Çanakkale ekibinin gerçekleştirdiği çalışmalar hakkında bilgi verildi.

Çanakkale AKUT'un çalışmalarına ilişkin mensupları açıklamalarda bulunan AKUT Çanakkale ekibinden Armağan Aydeğer, "Şu anda gönüllü sayımız 120’nin üzerinde. Devletimizin ana kurumlarıyla AFAD başta olmak üzere herhangi bir afet halinde biz de bu sistemde dahil olduğumuz için bilgi bizimle de paylaşılıyor ve ilgili operasyon arkadaşlarımız hızlı bir şekilde görmüş olduğunuz yerleşkeden çıkış yapıyorlar. 2024 yılında 33 görevlimiz ile AFAD’ın ulusal kentsel arama kurtarma akreditasyonunu hafif sınıftan tamamladık. Aslında çok farklı alanlarda bizler müdahale ediyoruz. 55 tane gönüllümüz şu anda operasyonel olarak hazır bir şekilde eğitimlerini tamamlamış durumda. Gönüllü arkadaşlarım gönüllü olduktan sonra eğitim aslında ömür boyu devam ediyor. Tabi ki önce teorik eğitimlerini tamamlıyorsunuz ve bu bahsettiğimiz doğal olayların afetlerin tamamına karşı becerilerinizi geliştirilmesi için bir takım eğitimleri geçmeniz gerekiyor ve her bir eğitim ileri seviye uzmanlık eğitimleri bir önceki eğitimin tamamlanması koşuluyla gerçekleştiriliyor.  Dolayısıyla herhangi bir kaza halinde AKUT’u gördüğünüzde gerçekten o konuyla alakalı belli bir eğitimi almış, belli bir beceri ile donanıma sahip olan kişilerden bahsediyor olacağız ki bu konu da toplum açısından çok önemli bir güven kaynağı" dedi.

 

Çanakkale ekibi olarak bugüne kadar operasyonda 10 tane vatandaşı sağlıklı yaşam ortamına ulaştırdıklarını ifade eden Aydeğer, "5 tane de cenaze ve 10 tane hayvanın cenazesinin bulunması ve 10 tane hayvanın kurtarılmasını da sağladık. Onun dışında ekibimiz sadece Çanakkale il içerisinde değil, ulusal afetlerde de hemen hızlı bir şekilde İstanbul’daki merkezimiz ile koordine olarak çıkış yapıyor ve oradaki o doğal veya diğer felaketlere müdahale ediyor. En son Maraş depreminde Çanakkale ekibi olarak 18 gönüllümüz ile birlikte oradaydık. Yaklaşık bir haftaya yakın oradaki arama kurtarma faaliyetlerine katkı sağladık. Bu çerçevede Türkiye’de bununla alakalı gelişebilecek birçok olayda da yine ekibimiz hızlı bir şekilde hareket ediyor" diye konuştu.

 

Derneğin çalışmalarına yönelik açıklamalarda bulunan AKUT Çanakkale Ekip Lideri Burç Naşit Ongan ise, "94 yılından beri AKUT Arama Kurtarma Derneği, Türkiye'de arama kurtarma faaliyetleri gösteriyor. Biz 2010 yılından itibaren Çanakkale'de faaliyet gösteren bir ekibiz. Türkiye çapında 30 operasyonel ekipten bir tanesiyiz. 120 üzerinde gönüllümüz, 55 kadar da eğitimli personelimiz var. Doğa şartlarındaki kayıp vakalarında Çanakkale'de en çok ihtiyaç duyulan operasyonel çeşidi bu. Doğa şartlarında kaybalon vatandaşlarımızın arama faaliyetlerine katılıyoruz. Bunun dışında deprem, sel, toprak kayması, yangın gibi dopal afetlerde de görev alabilen ekibiz. Bu konuda eğitimli personelimiz bulunmakta. 2010 yılından beri yaklaşık 50 kadar operasyonumuz var" şeklinde konuştu.

Bilgilendirme toplantısı AKUT Çanakkale Ekip Lideri Burç Naşit Ongan eşliğinde Kepez Operasyon Merkezinin gezilmesiyle sona erdi.

AKUT ARAMA KURTARMA DERNEĞİ

1994 yılında Bolkar Dağlarında kaybolan 2 üniversite öğrencisinin 14 gün arandığı ve sonuçsuz kalan arama çalışmaları akabinde, dağları iyi bilen fakat arama-kurtarma konusunda bilgileri sınırlı olan bir grup dağcı bir araya gelerek 1995 yılında AKUT'u kurmuştur. Derneğimizin adı olan AKUT ismi bir kısaltma olarak değil bir terim olarak kullanılmaktadır. Anlam olarak "Tıp bilimlerinde kullanılan bir terimdir, ya "hızlı başlayan" ya da "kısa süreli" hastalıkları, bazen de her iki durumu birden tanımlamak için kullanır." Doğa olaylarının, afetlerin, felaketlerin ve kazalarında benzer şekilde hızlı gelişerek kısa sürede oluşmasından yola çıkarak, tıp biliminde kullanıldığı anlam benzerliği sebebiyle bu ismin kullanılması uygun görülmüştür.

AKUT'un Misyonu: "Dağ ve doğa koşullarında meydana gelen kaybolma ve kaza olay larında, deprem, sel gibi doğal afetlerde ve büyük kazalarda, tamamen gönüllü olarak, amatör bir çalışma ve profesyonel bir yaklaşım ile, başı dertte olan kişilere en kısa sürede ulaşmak, yardım için gereken uygun koşulları yaratmak, doğru arama ve kurtarma çalışması yaparak, kazazedelere temel ilkyardım desteğini sağladıktan sonra emniyetli ortam koşullarına nakillerini sağlamak, bu tür olaylarda can kaybını en aza indirmek ve arama kurtarma konularında toplumu bilgilendirmek derneğimizin temel amacıdır."

Tuğba Kulasoy