Ülkemizin köklü kurumlarından biri olan Tapu ve Kadastro Müdürlüğü, tarihindeki 177. yılına özel bir kutlama gerçekleştirdi. 1847 yılında II. Mahmut döneminde Defterhane-i Hakani adıyla kurulan bu önemli kurum, geçmişten günümüze kadar mülkiyet haklarını koruyarak, vatandaşlara hizmet sunmaya devam ediyor.

Çanakkale'de de Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleştirilen çelenk sunma töreniyle kutlandı. Tapu Müdürü Burhan Özsoy, Kadastro Müdür Vekili Halis Solmaz ve müdürlük çalışanlarının katılımıyla gerçekleşen törende, kurumun değerli geçmişi ve gelecek hedefleri üzerine konuşmalar yapıldı.

Tören, Atatürk büstüne çelenk sunulmasıyla başladı ve ardından Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam etti.

Kurumun tarihi hakkında bilgi veren Kadastro Müdür Vekili Halis Solmaz, “21 Mayıs Salı günü  ülke genelinde teşkilatımızın 177. Kuruluş yıldönümü nü kutluyoruz. Teşkilatımız 1847 yılında II. Mahmut döneminde Defterhane-i Hakani adıyla kurulmuş olup, daha sonra da Cumhuriyetin ilk yıllarında  Tapu ve Kadastro Umum Müdürlüğü  olarak modern anlamda yeniden yapılandırılmıştır.   Tapu ve Kadastro Teşkilatı insanlara bireysel bir hak olarak tanınmış ve anayasa ile güvence altına alınmış olan mülkiyet hakkı var oldukça işlevlerini sürdürecek ve önemli hizmetler yapmaya devam edecektir” dedi.

 

Kurumun çalışmaları hakkında konuşan Tapu Müdür Burhan Özsoy ise, “Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ülke genelinde çalışanları ile birlikte, dünya standartlarında hizmet sunmak amacıyla başlatmış olduğu projelerin tamamı, hayata geçirme çalışmalarını hızla sürdürmektedir. Bu bağlamda ülke kadastrosu, özellikle son yıllarda yapılan atılımla tamamlanmış ve kadastro çalışmalarının bitirilmesiyle birlikte tapu hizmetlerinin kaliteli şekilde insanlarımıza sunumu amacıyla Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) oluşturulmuş ve elektronik ortamda hızlı ve süratli hizmetin altyapısı oluşturulmuştur. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğümüz son yıllarda çok önemli projeleri üstlenmiş ve bunları vatandaşlarımızın hizmetine sunmuştur. Ülke kadastrosunun bitirilmesi, tüm Türkiye genelinde tapu ve kadastro Müdürlüklerinde (TAKBİS) bilgi sisteminin kurulması; Tapu ve Kadastro Modernizasyon Projesi kapsamında ülke genelinde başlatılan ve halen devam eden kadastro yenileme çalışmaları ve ülkemizin önemli bir sorunu olan kamuoyunda bilinen 2/8 Yasasıyla orman sınırları dışına çıkarılan arazilerin ‘kadastrosu ve hak sahiplerini belirleme çalışmaları’ ülke genelinde Tapu ve Kadastro Teşkilatının cefakar ve çalışkan mensupları tarafından yürütülmekte ve toplumumuza önemli hizmetler vermeye devam etmektedir. Bu kapsamda Çanakkale İlimizde şuana kadar toplam 646 (köy ve mahalle) birimde kadastro çalışmaları tamamlanmış ve kadastro çalışmaları yapılan tüm birimlerin sayısal veri olarak elektronik ortamda bilgileri güncellenmiş ve güncellenen kadastral veriler ülke yararına, kamu adına yatırım yapan kuruluşlarımızın hizmetine sunulmuştur. Ayrıca il genelinde orman sınırları dışına çıkarılan arazilerin (2JB) kadastro ve güncelleme çalışmaları ilimizde Kuru mumuz tarafından yapılmakta ve bu çalışmalar devam etmektedir. İlimizde tapu hizmetlerinin ülke genelinde yürütülen projelerin sonucu olarak kalitesi arttırılmış çağımıza uygun elektronik ortamda tutulan tapu-sicil kayıtları ile vatandaşlarımız başka illerdeki tapu işlemleri için yaşadığı yerdeki tapu müdürlükleri aracılıyla her türlü tapu işlemini yaptırabilmektedir. Bu çok önemli hizmet tüm Türkiye genelinde uygulamaya girmiştir. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü mensupları olarak insanlarımıza sunduğumuz hizmetlerin kalitesinin arttırılmasına yönelik ‘Sürekli Kurumsal Gelişim Projemiz’  kapsamında çalışmalarımız devam etmektedir. Hizmetlerin iyileştirilmesi sürecinde çalışmalarımız hiç durmadan devam edecektir” ifadelerini kullandı.

Tören, hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi.

Tuğba Kulasoy

Foto:BHA