Çanakkale'nin renkli kültür mozaiği, geçtiğimiz akşam Çağlar Kaynak Basketbol Sahası'nda gerçekleşen Damla Halk Dansları Gecesi ile bir kez daha zirveye çıktı. 22 yıldır aralıksız düzenlenen bu muhteşem etkinlik, Çanakkale Folklor Araştırma Derneği Gençlik Spor Kulübü'nün önderliğinde her yıl binlerce kişiyi buluşturuyor.

Çanakkale, İzmir, Gaziantep, Karadeniz ve daha pek çok yöreden gelen dans gruplarının yanı sıra çocuklar ve gençlerin de performans sergilediği gecede, halk oyunlarının enerjisi adeta tüm seyircileri büyüledi. Dansçıların gösterileri büyük beğeni toplarken, izleyiciler ayakta alkışladı.

Geceye damga vuran etkinlik, Çanakkale Folklor Araştırma Derneği Başkanı Selim Yazan'ın yaptığı açılış konuşmasıyla başladı. Yazan, derneğin 24 yıldır süregelen hizmetlerinden bahsederek, "Çanakkale’de önümüzdeki yıl bir çeyrek asır olacak hizmetimiz.  4 yıldır Çanakkale’de halk oyunlarını geliştirmeye, öğretmeye  ve Çanakkale’mizi ile ülkemizi ulusal ve uluslararası bir çok platformda  ÇAFAD olarak tanıtmaya çalışıyoruz. Yıl içinde yaptığımız 4 farklı festivalimiz var. Bu yıl 23 Nisan’da bir uluslararası Halk Dansları Festivali gerçekleştirdik. Haziran ayında da sadece Çanakkale’de değil Bodrum’da da bir Halk Dansları Festivali gerçekleştiriyoruz.  1-5 Temmuz Tarihleri arasında yine Çanakkale’de olacağız.  Bu festivalde de dünyanın bir çok ülkesinden 700 Dansçı  bizlerle beraber olacak.  Ağustos ayında da dünya dansçılarını ağırlayacağız ve bizim için özel bir tarih olan 29 Ekim’de  de yine uluslararası bir festivalle beraber olacağız” diye konuştu.

Halk oyunları dendiğinde akıllarına oyun değil halk geldiğini söyleyen Yazan, "Halkın oyunu, ya da halk oyunu deniliyor. Fakat hak her zaman oynamıyor. Halk üzülüyor, savaşıyor, kıtlık çekiyor, Cumhuriyet kuruyor ve ne yaşadıysa oyunlaştırıyor.  Onların oyunlaştırdığı ve bizim kendi öz gelenek ve göreneklerimiz,  çocuklarımıza anlatmak ve bu konularda bilgi vermek zorundayız.  Çünkü Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi Halk oyunlarını öğrenmek bir şeref, öğretmek ise kutsaldır.  O yüzden her Türk bir oyun, bir Türkü öğrenmeli ki  kendi kültürümüze yabancı olmayalım.  Aslında dinlediğimiz o Türküler, yazılı olmayan birer belgedir.  Türküde diyor ki ‘Yemen yolu çukurdadır, Karavanam bakırdandır, Zenginimiz bedel veriri askerimiz fakirdendir’  ta o yıllarda da biliyoruz ki askerlik bedelli de yapılıyordu. Yani aslında bu dilden dile söylenen  yazılı olmayan bir belgedir.  O yüzden Türkülerimiz çok kıymetlidir” dedi.

Gecenin en heyecan verici anlarından biri de gösterilerin başladığı an oldu. Çanakkale, İzmir, Gaziantep, Karadeniz yörelerinden gelen dans gruplarının yanı sıra çocuklar ve gençlerin performansları seyircileri adeta büyüledi. Etkinlik, göstericilere teşekkür belgelerinin verilmesiyle son buldu.

Damla Halk Dansları Gecesi, her yıl olduğu gibi bu yıl da Çanakkale'nin kültürel zenginliğini ve halk danslarının coşkusunu bir araya getirerek unutulmaz bir geceye imza attı.

Tuğba Kulasoy