Çanakkale'nin köklü eğitim kurumlarından Cumhuriyet Ortaokulu, tarihi zenginliklerini kent sakinleriyle buluşturduğu bir sergi düzenledi. Osmanlı döneminde, başkent dışında kurulan okullardan biri olan ve Çanakkale'nin tarihi kalelerinden Kale-i Sultaniye'de 1904 yılında inşa edilip eğitim öğretime başlayan Cumhuriyet Ortaokulu, geçmişine ışık tutan bu sergiyle tarihseverlerin ilgisini çekti.

Tarihi Bir Okulun Canlı Tanıklığı

Ters T mimarisiyle tasarlanmış, 8 derslik ve geniş bir bahçeye sahip olan okul, 1923'te Cumhuriyet İlk Mektebi adını aldı. Karma eğitim verdiği dönemlerin ardından şu an ortaokul olarak eğitim vermekte. Binlerce öğrencinin mezun olduğu bu tarihi okulun arşivi, düzenlenen sergiyle gün yüzüne çıkarıldı.

Okul Müdürü Mustafa Civelek'in öncülüğünde gerçekleşen sergide, teknoloji tasarım ve sosyal bilgiler öğretmenleri ile okul personelinin emeği büyük oldu. Sergiye eğitim camiasının yoğun ilgisiyle birlikte, tarihi belge niteliğindeki fotoğrafların sergilenmesi büyük ilgi gördü.

Tarih ve Eğitim Bir Arada

Sergi, Çanakkale Cumhuriyet Ortaokulu'nun geçmişini canlandırırken, ziyaretçilere kentlerinin tarihî mirasına daha yakından bakma fırsatı sundu. Eğitimciler, öğrenciler ve kent sakinleri, sergiyi gezerek hem okulun tarihini hem de Çanakkale’nin eğitim geçmişini daha derinden öğrenme fırsatı buldu.

Ercan Özçetin

Foto:BHA