AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, referandum çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.Milletvekili Gider, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Çan Meslek Yüksekokulu’nda öğrencilerle bir araya gelerek yeni anayasa paketi hakkında açıklamalarda bulundu.
 
Öğrencilerin yeni anayasa paketine ilişkin akıllarında kalan sorularını yanıtlayan Milletvekili Gider, bir öğrencinin 1982 anayasasının suyu mu çıktı da yeni anayasa düzenleniyor sorusuna 1982 anayasasının daha o dönem suyu çıktı yanıtını verdi.
 
Referandumun yönetim sistemi değişiklik talebi olduğunu vurgulayan Milletvekili Gider, referandumu çok fazla anlam yükleyip hayatın anlamı haline getirmemek gerektiğini söyledi. Milletvekili Gider, ülkelerin yönetim sistemlerine ihtiyacı olduğuna ve bununla ilgili zaman zaman politikacılarında teklifler ortaya çıkardıklarına dikkat çekti.
 
Referandum çalışmaları kapsamında sahaya çıktıklarında hiç olmadık şeylerle karşılaştıklarını söyleyen Milletvekili Gider, muhtar maaşları, federasyon çalışmaları gibi referandumla ilgisi olmayan konularla vatandaşların aklının karıştırıldığını söyledi.
 
Bir öğrencinin sorduğu bu seçimde iktidar kazanacak olursa başka seçim olacak mı sorusunu yanıtlayan Milletvekili Gider, referandumun bir seçim olmadığına dikkat çekerek:“ Bu bir yönetim sistemi değişiklik talebidir. Referandumdan sonra herhangi bir parti iktidara gelmiyor. Zaten iktidar partisi de belli seçimlerde 2019 yılında. Eğer referandum kabul edilirse 2019 yılından itibaren de her 5 yılda bir hem Cumhurbaşkanlığı hem de Meclis seçimi var” dedi.
 
Başka bir öğrencinin, Cumhuriyet rejimin eksik yanları neydi yerine başkanlık sistemi getirilmeye çalışıyor ve 1982 anayasasının suyu mu çıktı şeklinde sorduğu soruya cevap veren Milletvekili Gider:“ Cumhuriyet sisteminin bırakın suyunun çıkmasını, Cumhuriyetin pik yapacağı noktadır, Cumhurbaşkanlığı yönetim sistemi. Çünkü Cumhuriyet cumhurun yönetime gelmesi demektir. Cumhur milletin kendisidir. Başkanlık sisteminin reddettiği milletin kendisi değil, çünkü millete diyoruz ki:“ Ey vatandaş gel seni yönetecek olanı seç” Şu anda memleketi yönetirken ne diyor kurumlar diyorlar ki:“ Memleket sadece seçilmişler tarafından yönetilmez bizler anayasal kurumuz diyorlar” Peki anayasal kuruma kimin oturacağına kim karar veriyor, millet karar vermiyor. Yani cumhurdan kaçırılan bir yönetimi biz cumhura teslim etmeye çalışıyoruz bırakın Cumhuriyetin suyunun çıkmasını. Biz Cumhuriyet çocuğuyuz ve bu Cumhuriyeti gelişmesi için bir yönetim sistemi teklif ediyoruz, Cumhuriyetin değişmesini teklif etmiyoruz. Cumhuriyet yönetiminde parlamenter sistem, başkanlık veya yarı başkanlık olacak diye bir kural yok ki. O sistemlerden bir tanesidir. Cumhuriyet genel bir şeydir, milletin yönetmesi demektir. Askeri darbeleri sonuna kadar reddediyoruz. 82 anayasasının suyu mu çıktı diyorsun ya 1982 anayasasının suyu 1982’de çıktı bugün çıkmadı. Ben seçilmiş irade, millet dışında yapılmış tüm anayasaları reddediyorum. Bunu bugün reddetmiyorum, senin yaşındayken de reddediyordum. Bizim burada yapmak istediğimiz Cumhuriyeti, milleti, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni güçlendirmek. Çünkü bugüne kadar milletvekili teklifi ile çıkan kanun yok denecek kadar azdır, hep hükümet teklif eder.’’ şeklinde konuştu.
 
 


Kaynak: Haber Merkezi