Kutlamalara sabah Şehit Hüseyin Çetin İmam hatip orta okulu bahçesindeki Atatürk büstüne ilçe Milli Eğitim Müdürü Ferhat Yılamaz tarafından çelenk konularak başlandı. Saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla sona eren program sahilde amfi tiyatronun bulunduğu alanda devem etti.
Kutlama programının açılış konuşmasını yapan ilçe Milli Eğitim Müdürü Ferhat Yılamaz, ”Bu gün Millet İradesinin Egemenliğinin hâkim kılınarak, Türkiye Cumhuriyetinin temellerinin atıldığı, Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılışının 97. Yıldönümünü kutlamanın mutluluğu içindeyiz.
I.Dünya savaşı sonunda, büyük önderin ifadesiyle; Aziz vatanın, bütün kaleleri zapt edilmiş, bütün tersanelerine girilmiş, bütün orduları dağıtılmış ve memleketin her köşesi bilfiil işgal edilmişti.
Türk Milleti yok olmanın eşiğine gelmişti. O gün İşgalci Devletlerin hesaplarını bozacak tek bir güç vardı. O da bu milletin ta kendisi idi.
Bunu bilen Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 1919 da Amasya Kongresinde "Milletin bağımsızlığını, yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır." diyerek bu gerçeği haykırmış ve 23 Nisan 1920, Cuma günü dualar eşliğinde Türk Milletinin iradesini temsil eden Büyük Millet Meclisi açılmıştır.
Ancak aradan geçen 97 yılda, dâhili ve harici bedhahlar milli irademize kast etmekten vazgeçmediler. 15 Temmuz 2016 gecesi de içerdeki hainler ve dışarıdaki işbirlikçileri milletin silahlarıyla milletin iradesine saldırdılar. Bu iç ve dış hainler her şeyi en ince detayına kadar planlamışlardı. Belki milletin kime köle edileceği, vatanın kimin mandası olacağına kadar. Fakat planlayamadıkları tek şey yine milletin azim ve kararı idi. Millet o gün de iradesine tıpkı 97 yıl önce bu gün sahip çıktığı gibi, sahip çıktı. “Kesilir belki, fakat çekmeye gelmez boynum!” diyerek tankların, uçakların, bombaların üzerine yürüdü ve ilk meclisin emanetini korudu.
Şehitlerimizin kanlarıyla sulanan bu cennet vatanın korunması ve bayrağımızın ilelebet dalgalanması için birlik, beraberlik ve bütünlük içinde verilmiş olan mücadeleleri bugün millet olarak çok iyi idrak etmeliyiz. Çanakkale ruhunu, birinci meclisin ruhunu, 15 Temmuz ruhunu daima yaşatmalıyız. Bize düşen görev; Gazi Mustafa Kemal'in işaret ettiği Türk istiklal ve Cumhuriyetini korumak, yarınlarımıza bu bilinci aktarmak ve vatan topraklarını ve Dünyayı bizden sonraki nesillere daha güvenli bir şekilde emanet etmektir.
Sevgili Öğrenciler; Tarihi mirasımızı koruma ve kollamada ödevlerinizi yerine getirmelisiniz.
Bunun için var gücünüzle çalışacağınızdan hiç şüphemiz yoktur.
Gün sizin gününüzdür, gelecek sizindir, sizinle güzeldir.
Bu vesileyle, az sonra gösteri yapacak olan tüm öğrencilerimizi ve etkinlikleri hazırlayan öğretmenlerimizi şimdiden tebrik ediyorum.
Bu duygu ve düşüncelerle bayramınızı en içten duygularla kutluyor, hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum” dedi.

Okul öğrencileri tarafından günün anlam ve önemini belirten şiirler okunması, ana okulu öğrencilerinin gösterisi, halk oyunları gösterisi, Zeybek oyunları gösterisi ve “ Egemenlik ve Çocuk “konulu şiir, kompozisyon ve resim yarışmasında derceye giren öğrencilere ödüllerin verilmesi,son olarakta ilçe milli eğitim müdürlüğü ve gençlik hizmeteleri ve spor ilçe müdürlüğünün ortaklaşa düzenledikleri masa tenisi ve futbol turnuvasında dereceye girenlere ödüllerin verilmesiyle program sona erdi.

Foto Galeri
Lapseki'de 23 Nisan Coşkusu
Lapseki'de 23 Nisan Coşkusu


Kaynak: Haber Merkezi