Metro Toptancı Market, Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği'ne (Sür-Koop) bağlı 572 kooperatifle ve binlerce balıkçıyla el ele vererek balığın ağdan çatala uzanan tüm tedarik sürecini kayıt altına alarak QR kod etiket sistemiyle balığın yüzde 100 izlenebilirliğini sağladı.
 
Proje kapsamında, limanlarda ve karaya çıkış noktalarında su ürünleri kasalarına konulan balığın hangi sularda, hangi tekne ile, ne zaman avlandığını belirten izlenebilirlik bilgilerini kayıt altına alıyor. Bu bilgiler satış aşamasında kasalara veya poşetlere konulan QR barkod ile müşterilerin bilgisine sunulacak.
 
Geçtiğimiz günlerde projenin lansman toplantısında konuşan Metro Toptancı Market Yönetim Kurulu Başkanı Kubilay Özerkan balıkçılarla el ele verdikleri bu proje ile lüfer, palamut, hamsi ve istavrit balıklarını, Türkiye denizlerinde avlanan balıkçıların alın terini koruyan Merkez Birliği'ne bağlı kooperatiflerden tedarik etmeye başladıklarını belirtti. 
 
Çanakkale Su Ürünleri Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanı Hasan Uysal,  Metro Gross Marketler ile Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği arasında yapılan anlaşma neticesinde bu yıl Metro’nun toptan perakende pazarlayacağı balığın %10’nu üreticiden tüketiciye sloganıyla direk kendilerinin temin edeceğini söyledi.
 
Uysal, Metro’nun başlattığı QR kodlama sisteminin Paris, Miami ve Tokyo’nun ardından dünyada 4’ncüsünün Türkiye’de gerçekleştirildiğini belirtti.
 
Çanakkale bölgesinden Türkiye içerine sevk edilen birçok balığın bulunduğunu kaydeden Uysal:“ Bu QR kodlama sayesinde Çanakkale balığının bilinirliliği ve tanınırlığı artacak. Çanakkale balığına olan talepler belli olacak ve tüketici açısından bu balığın hangi şartlarda, hangi tekneyle, nerede, hangi avcılık yöntemiyle avlandığı ve hangi soğuk zincir (soğuk zinciri bozmadan tüketiciye ulaşımı sağlanacak) dolayısıyla bu proje genişletilebilirse tüketici hem daha sağlıklı balık yiyecek hem de üretici bazı aracıları ortadan kaldırarak direk malını üreticiden tüketiciye gibi bir zincir oluşturmayı amaçlıyoruz. Bu anlamda projenin başarılı olması için çalışacağız. Bu sene %10’nun temin edeceğiz ama bu projede başarılı olursak önümüzdeki yıllarda daha fazlasını temin edeceğiz. Belki daha farklı firmalarda bizden talepte bulunursa bu proje sonrasında onları da gündeme alacağımız düşünüyoruz” dedi.
 
Uysal, Yurt içinde geçerli olan sistemde akıllı telefonu olan birisinin QR kodlamayı okutarak o balığın hangi denizde, hangi tekne vasıtasıyla, hangi avcılık aracılığıyla ne şartlarda avlandığını göreceğini gönül rahatlığıyla balık tüketeceğine değinerek:“ Balık tüketiminde dünya ortalaması kişi başı 40 kg ama biz hala daha 7.2’lerde geziyoruz. Bizde balık tüketimimizi en azından 20 kilolara çıkartmamız lazım” şeklinde konuştu.
 
Haber: Fehmi Şenyiğit