1915 Çanakkale Köprüsü yapımında bazı arsalar istimlak edildi. Arsasının bir kısmı istimlak edilen Hayrettin Günal, arsanın istimlak edilmeyen kısmına soğuk hava deposu yapabilmek için adeta savaş veriyor.

1915 Çanakkale Köprüsü yapımında gerekli görülen arsalar istimlak edildi. Arsasının bir kısmının istimlak edilmesinden dolayı mağdur olan Lapsekili Hayrettin Günal yaşadığı duruma isyan etti. Günal, üretici olduğunu ve arsasının istimlak edilmeyen kısmına soğuk hava deposu yapmak istediğini belirtti. Fakat Karayolları Müdürlüğü’nün istimlak edilmeyen arsanın kullanılmasına müsaade etmediğini iddia etti.

Lapsekili üretici Hayrettin Günal’ın iddiasına göre; Gazi Süleyman Paşa Mahallesi mevkiisindeki arsa kamulaştırıldı. Kamulaşan kısmın ücretini aldı fakat karayolları arazinin diğer kısmını da işgal etti. Soğuk hava deposu yapamadığını belirten Günal, mahkemeye başvurduğunu söyledi.

‘’SOĞUK HAVA DEPOSU YAPMAK İSTİYORUM’’
Kamulaştırma mağduru Hayrettin Günal, ‘’Şeftali üreticisiyim. Karayollarına buradan 35 dönüm yer verdim. Bütün kalan yerlerim istimlak alanı görünüyor. Ben büyük bir üreticiyim. Soğuk hava deposu yapmak istiyorum. Karayollarına ricada bulundum dilekçe yazdım ve dedim ki benim yerimi terk et. Ben soğuk hava deposu yapmak istiyorum. Mahkeme süreci bitmeden şu an hiçbir şey yapamazsınız diye bana not düştüler. Şu anda mağdurum. Hem yerimi alıyorsun, hem bir miktar paramı ödemiyorsun. Ben burada sonuçta üretim yapıp insanlara faydalı bir iş yapmak istiyorum. Ben ihracatta çalışıyorum. Bursa’da 90 tır mal sattım. Eğer soğuk hava deposu yaparsam belki 150 belki 200 tır mal satacağım. Karayollarından benim yerimi satan kanal ne yapmış durumda? Sadece ricam benim telimi çekip benim yerimin terkini yapması. Terkini yaptıktan sonra ben yerime soğuk hava deposu yapabiliyorum. 2 yıl önce ben bu yerime müracaat ettim. 9 birimden geçti sadece karayollarından geçmedi. Ben karayollarından şunu rica ediyorum benim yerimin terkini yapsın bende soğuk hava depomu yapayım, bende işime bakayım’ ’dedi.

‘’DİLEKÇE YAZDIM’’
Lapsekili vatandaş Günal,  dilekçe yazdığını söyleyerek neden bu alanın terkedilmediğini anlattı. ‘’Mahkeme devam ettiği için sonuçlanmadan yerin terkini yapamayız diye bir cevap geldi bana. Karayolları İstimlak Lâpseki Şube Müdürü tarafından. Dilekçe yazdım dilekçenin karşılığı bu geldi’’ dedi. Günal, ‘’Kanalını yapmış telini de çeksin terkini yapsın benim işim bitiyor. Yol bitmiş burada heyelan yok. Öyle bir şey olsa benim yerimi terk etmeyebilir ama bizim yerimizde hiç öyle bir şey yok. Altımız da taş duvarlı. Burada heyelan denilen hiç bir şey yok’’ ifadelerini kullandı.

‘’İÇERİYE DÖVİZ SOKUYORUM BEN’’
‘’Soğuk hava depomu önümüzdeki yıla yetiştirmek istiyorum’’ diyen Günal, ‘’Ama 2-3 yıl geç kalırsam seneye yine faydalanamam. Buradan Yapıldak’a gidiyorum. Soğuk hava depomu tutuyorum, buralardan mal götürüyorum oraya.  İhracatta soğuk hava deposu olmadan malı soğutmadan tırlara sarma şansımız yok. İç piyasa her gün iyi olmuyor. Ben devamlı 3 yıldan beri ihracat firmalarına hazır mal veriyorum. Oldukça da memnunum.  Bu yıl 90 tır mal verdim. 90 tır, 2000 ton mal yapar. Yurtdışına gidiyor bu mal. İçeriye döviz sokuyorum ben’’ diye konuştu.
 
Tuğba Kulasoy