Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü dolayısıyla Lapseki CHP Kadın Kolları Başkanı Gökçe Özdil yazılı basın açıklaması yaparak, ‘’Kadına şiddet politiktir’’ dedi.

Her yıl 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü olarak anılıyor. CHP Lapseki Kadın Kolları Başkanı Gökçe Özdil, pandemi nedeniyle yazılı bir basın açıklaması yaparak günün anlam ve önemine binaen 25 Kasım’ın tarihine değindi. , ‘’ Bundan tam 60 yıl önce Dominik Cumhuriyeti’nde yaşayan ve tarihe Kelebekler olarak geçen üç kız kardeş; Mirabel kardeşler, ülkedeki diktatörlüğe karşı direndiler. Hapsedildiler, tutuklandılar, ağır işkencelere maruz kaldılar. Var güçleriyle 30 yıldır süren diktatörlüğe meydan okudular. 25 Kasım tarihinde iktidar güçleri tarafından tecavüz edilerek öldürüldüler. Cansız bedenleri bir uçurumun dibinde bulundu. Kadınların baskıya karşı mücadelesini, Mirabel kardeşleri yok ederek sindireceğini sanan diktatör, onların katliamının ardından patlayan ve ülkeyi saran öfke seli ile devrildi’’ ifadelerini kullandı.

‘’ULUSLARARASI ANLAŞMALARIN HAYATA GEÇİRİLMESİNİ SAĞLADI’’
Mirabel Kardeşler, her 25 Kasım’da Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü, dolayısıyla insan hakları ve demokrasi mücadelesinin sembolü oldular. Özdil, ‘’Bütün dünyada kadınlar, bu üç kız kardeşten aldığı mücadele bayrağını daha da ileri taşımanın inancı ve dayanışması içinde CEDAW’dan, İstanbul Sözleşmesi’ne kadar önemli uluslararası anlaşmaların hayata geçirilmesini sağladı’’ dedi.

‘’KADINLARI “FITRAT VE KADER” ARASINA SIKIŞTIRAN BİR İKTİDAR’’
 Bu yıl 25 Kasım’ı pandemi koşullarının gölgesinde karşıladıklarını belirten Gökçe Özdil, ‘’Hepimiz biliyoruz ki; ülkemizde kadına yönelik şiddet, ayrımcılık ve hak ihlalleri artarak devam ediyor. Kadınlar şiddete, istismara, yoksulluğa, güvencesizliğe sıkıştırılmış hayatlar yaşıyor. Pandemi döneminde bu sorunların daha da büyümesi yetmezmiş gibi; kazanılmış haklarımıza dahi göz diken, kadınları “fıtrat ve kader” arasına sıkıştıran bir iktidarla mücadele ediyoruz. Kadınların kıyafetinden kaç çocuk doğuracağına, nafaka hakkından İstanbul Sözleşmesi’ne kadar uzanan ellere, gereken cevabı her gün büyüttüğümüz örgütlü mücadelemiz ile veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz. ‘’Kadına yönelik şiddet politiktir’’ diye haykırmayı sürdüreceğiz’’ ifadelerine yer verdi.

‘’EŞİT, ÖZGÜR VE DEMOKRATİK BİR GELECEK’’
Mücadelelerini daima sürdüreceklerini vurgulayarak Özdil, ‘’Bizler Halide Edipler’den, Bahriye Üçoklar’dan, Türkan Saylanlar’dan aldığımız ilhamla, kadınların demokrasi, eşitlik ve insan hakkı mücadelesini uluslararası dayanışma içinde sürdüreceğiz. Sokakları, meydanları, kampüsleri, fabrikaları, tarlaları terk etmeyeceğiz. Hayatı kurduğumuz her alanda sözümüzü çoğaltacağız. Siyaset yapmaktan da emeğimizin hakkını savunmaktan da vazgeçmeyeceğiz. Eşit, özgür ve demokratik bir gelecek; biz kadınların ellerinde yükselecek’’ şeklinde ifade etti.

‘’ÖNCE ERİL ZİHNİYETİ SONRA DÜNYAYI DEĞİŞTİRECEĞİZ’’
Yaşamın her köşesini sevgiyle, barışla, kardeşlikle, güvenli bir gelecekle donatacağız’’ sözlerine yer veren Gökçe Özdil, ‘’El ele verip, önce eril zihniyeti sonra dünyayı değiştireceğiz.  Cesaret biziz. Azim biziz. Emek biziz. Biz kadınlarız. Biz her iki kişiden biriyiz. Bu 25 Kasım hepimize; kardeşliğin, dayanışmanın, eşitliğin, mücadelenin ve kazanımların habercisi olsun! Eşitlikle ve sevgiyle’’ diyerek açıklamasını sonlandırdı.

Tuğba Kulasoy