CHP’li Belediye Meclis Üyesi Mehmet Bilgin meclis toplantılarının canlı yayınlanması için 2019’da belediyeye önerge sunmuştu.  Önergenin üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen değerlendirme devam ediyor.

Belediye Meclis Üyesi Mehmet Bilgin, 5393 sayılı Belediye Kanunun 20. Maddesi 5. Bendine göre; ‘’meclis toplantıları halka açıktır’’ ifadesine dayanak göstererek, meclis toplantı salonunun yeterli kapasitede olmadığından dolayı belediye meclis toplantılarının canlı yayında kamuoyuyla paylaşılması adına 3 Haziran 2019’da önerge sundu.
Belediye Meclis Üyesi Mehmet Bilgin’in önergesinde şu ifadeler yer aldı;

‘’Meclis toplantı salonumuz tüm halkımızı alacak kapasitede değildir. Halkımızın şeffaflık ve bilgi edinme haklarını elde edebilmeleri için, meclis toplantılarımızın sosyal medya üzerinden canlı yayınlanmasını istiyor, konuyla ilgili oylama yapılmasını talep ediyorum.’’

1 YIL GEÇTİ HALA DEĞERLENDİRMEDE
Meclis Üyesi Bilgin’in önergesinin ardından konu 3 Haziran 2019’da Belediye Meclisine taşındı. Belediye meclisinde; ‘’Belediye Meclis üyesi Mehmet Bilgin’in yazılı önergesi ile gündeme alınan Belediye Meclisi toplantılarının sosyal medya üzerinden canlı yayınla halka iletilmesi konusunun görüşülmesi neticesinde; konuyla ilgili yasal, teknik ve mali boyutlarını içeren gerekli incelemeleri yapıldıktan sonra değerlendirilmeye alınmasına oy birliği ile karar verildi’’  kararı alındı.
Öte yandan kararın üzerinden bir yıldan fazla zaman geçmesine rağmen söz konusu karar bir daha gündeme alınmadı. Belediye Meclis Üyesi Mehmet Bilgin, Belediye başkanı Eyüp Yılmaz’a tekrar çağrıda bulundu.

CHP’li Meclis Üyesi Mehmet Bilgin, belediye meclisinde alınan kararların kamuoyuyla paylaşılmasının son derece önemli olduğunu vurguladı. Özellikle koronavirüs tedbirleri sebebiyle vatandaşların toplantılara katılmasının imkânsızlığını vurguladı. Bilgin, ‘’Toplantılarının canlı yayınlanması için vermiş olduğum önerge oybirliğiyle gündeme alınmıştı. Bu kararın üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen meclis toplantıları canlı yayınlanmamaktadır. Bu yetmezmiş gibi 10 Haziran 2020 tarihinde yapılan meclis toplantısı, İçişleri Bakanlığının genelgesinde olmamasına rağmen, korona bahane edilerek halkımızın izleyici olarak katılmasına da izin verilmemiştir. Sayın Yılmaz’a çağrım şudur: cesaretini toplayıp şeffaf belediyecilik ve halkın bilgi edinme hakkına aykırı olan bu uygulamayı bir an önce sonlandırması gerekmektedir. Meclis üyelerinden ve halkımızdan korkacak bir durum bulunmamaktadır. Belediyemizin gerçek sahibi halkımız meclis toplantılarında kendileri için alınan kararları görmeli ve bilmelidir’’ dedi.
 
Tuğba Kulasoy