Çanakkale boğazı ve adalara araç ve yolcu taşıma hizmeti yapan GESTAŞ, Çanakkale Boğazı’nda tek rakibi olan GEL-ÇAR feribotlarının müşterilerini engellemek için karayoluna diktirdiği ışıklı tabela ile araçları Gelibolu yerine Eceabat’a yönlendirdiği iddia ediliyor. Yazıyı gören vatandaşlar araçlarıyla Lapseki’den geçmediği için bu durum kentin ekonomisine de zarar veriyor.
İstanbul’dan Çanakkale yönüne gelen araçlar Gelibolu ilçesine girmeden “Eceabat akıcı, Gelibolu yoğun” uyarı yazısı ile karşılaşıyor. Her saat aynı duran bu yazı nedeniyle araçların Gelibolu yerine Eceabat’a gittiği belirtiliyor. Tüm araçların Eceabat iskelesine yönelmesiyle bu iskelede yoğunluk oluşurken Gelibolu’da ise feribotların boş kalktığı belirtiliyor.
Tamamı Çanakkalelilerin malı olan Gestaş Deniz Ulaşım, 2006 yılı Ağustos ayında Çanakkale bölgesindeki iskeleler ve deniz ulaşımının özelleştirme kararıyla Türkiye Denizcilik İşletmeleri’nden Çanakkale İl Özel İdaresi’ne devriyle faaliyetlerine başladı. Önceleri 2 firma ile rekabet eden GESTAŞ’ın şimdi ise Boğazda tekel oluşturmaya çalıştığı iddia ediliyor. GESTAŞ, Çanakkale ile arasındaki feribotları da bünyesine katınca boğaz hattında tek rakibi Gelibolu ilçesi ile Lapseki’nin Çardak beldesi arasında hizmet veren GEL-ÇAR feribotları kaldı. İddiaya göre; bu feribotların GESTAŞ tarafından zarara uğratılmaya çalışıldığı dile getiriliyor.

Gestaş ile Gel-Çar Avrupa yakasında Gelibolu ilçesindeki iskeleyi ortak kullanıyor. İki firma arasında daha önce de gerginlikler yaşanmıştı. Özel idareye ait olan bu iskelede GESTAŞ, Çardak feribotlarının iki olan iskele sayısını bire indirmesi ile tartışma başlamıştı. Ardından iskelede her yarım saate bir feribot kalkışları da 45 dakikaya çıkarılması ile iki şirket arasındaki tartışma alevlendi.

GELİBOLU HEP ‘YOĞUN’ YAZIYOR
Son gelişmede ise İddiaya göre;  Gestaş, araçları Eceabat’a yönlendirmek içi Gelibolu girişine ışıklı tabela koydu. Tabelada “Eceabat akıcı, Gelibolu yoğun” yazısının her saat yandığı bu yüzden araçların Eceabat’a yönlendirdiği belirtiliyor.
Yoğun olarak kullanılan istikamette İstanbul yönünden gelip Çanakkale boğazını geçmek isteyen araçların iki seçeneği var. Bu noktalardan biri Eceabat-Çanakkale güzergahı, diğer nokta ise Gelibolu-Lapseki ve Çardak güzergahı.
Eceabat Çanakkale arasında sadece Gestaş feribotları hizmet veriyor. Gelibolu Lapseki arasında ise hem Gestaş hem de boğazdaki tek rakibi olan Gel-Çar feribotları hizmet veriyor. GESTAŞ ise koyduğu ışıklı tabela ile vatandaşları iskelede rakibi olmayan Eceabat iskelesine yönlendiriyor.

REKABET KENTİ ETKİLİYOR
Tabelada “Eceabat akıcı, Gelibolu yoğun” yazısının her saat yandığı bu yüzden araçların Eceabat’a yönlendirdiği belirtiliyor. Bu yönlendirme nedeniyle Eceabat’ta araç yoğunluğu oluşurken, Gelibolu iskelesinin ise boş kaldığı ifade ediliyor. Hal böyle olunca bu durum Lapseki’nin ekonomisine de ağır bir darbe vuruyor. Lapseki’den geçiş olmadığı için esnaf iş yapamıyor. İki firma arasındaki rekabet hem vatandaşların yoğunluk nedeniyle Eceabat’ta fazladan beklemesine hem de Lapseki esnafının kalkınmasına engel oluyor.
 
Tuğba Kulasoy