1915 Çanakkale Savaşları sırasında 1200 yataklı Sargı Hastanesi olarak kullanılan alanın ruhuna uygun olarak tasarlanan Lapseki Şehitliği projesi  İlçenin doğal, kültürel ve tarihi dokusuyla özdeşleşecek bir şekilde Hükümet Konağı yanında bulunan   alanda tasarlanarak yapılıyor.
Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz; “İlçe de yıllardır hizmet veren, herkesin içinde hatıraları olduğu Lapseki Devlet Hastanesi yıkım çalışmalarını Belediyemiz tarafından gerçekleştirmiştik. Lapseki Belediyesi olarak yıkılan binanın yerine Çanakkale Savaşları sırasında Sargı Hastanesi olarak kullanılan ve yaklaşık 1200 şehidimizin olduğu alanı çok güzel bir proje çizdirerek çalışmalara başladık ve uygulamaya geçtik. Ayrıca çok kısa sürede çalışmalarını tamamlayarak, vatandaşlarımızın hizmetine ve beğenisine sunacağız'' dedi.
 
‘Projenin Mimarisi yapısı şu şekildedir’
Yüksekliği 25 metredir. Bu yükseklik, anıtın birçok noktadan, özellikle de boğaz geçişleri sırasında etkileyici bir görüntü vermesini amaçlamaktadır.
Anıta tepeden bakıldığında (drone çekimi vb.) ay yıldız formu oluşmaktadır.
Yükselen hilal formuna farklı açılardan bakıldığında, Lapseki ilçemizin baş harfi olan “L” harfini, boğazın iki yakasının savaş bağlamındaki karşılıklı ilişkisini, dalgalanan bir bayrağı, yine bakış açısına göre bir cami minaresi siluetini çağrıştıracaktır.
 Böylece, milli birlik ve mücadelemizin en kıymetli simgelerinden olan Çanakkale Savaşları’nın taşıyıcısı olduğu milli ve manevi değerleri simgeleyen bir yapı oluşacaktır
Yıldızın bulunduğu nokta şehitleri temsil edecek şekilde kırmızı çiçeklerden oluşmaktadır.
 Yıldızdan itibaren, hilalin ortasındaki kapıya uzanan alanın zeminine Çanakkale Boğazı silueti işlenecektir. Yıldızın olduğu nokta ise Boğaz haritasında Lâpseki’nin konumunu gösterecektir,
Hilal'in ortasında bulunan kapıdan temsili şehitliğe geçiş ve yönlendirme sağlanacaktır.
 Hilal formunun cephesi, soyut formlar ile bezenecektir.
2 metre yükseklikte ve L şeklinde alanı çevreleyen yan duvarlarda Lapseki'nin Çanakkale Savaşları kapsamındaki önemini ifade eden 100x300 cm ebadında çizim, fotoğraf ve rölyeflerden oluşan bir
kompozisyon yer alacaktır.  Bu anıt ile kaymakamlık arasında kalan ve park olarak düzenlenen yeşil alanın ortasında, üç figürden oluşan ve Lapseki’nin Çanakkale Savaşları ile ilişkisini temsil eden bir anıt heykel uygulaması da hayata geçirilecektir.
Çanakkale Muharebeleri sırasında Lapseki ilçe merkezinde Kızılay'a bağlı 3 ve 4 numaralı iki adet Kızılay Seyyar Hastanesi ve 2 adet'te Harp Hastanesi bulunuyordu. Kızılay Hastanelerin yatak kapasitesi ilk etapta 150, Harp hastanelerin yatak kapasitesi ise 850'dir. Kara muharebeleri döneminde yaşanan kanlı çarpışmalar sonucu  yaralı sayısındaki artış nedeniyle ilave olarak ahşap barakalar yapılmış ve ilçe merkezinde yatak sayısı 2.400'e çıkmıştır. Lapseki ilçesine bağlı köyler ve beldelerin de dahil olduğu yatak sayısı ise genel toplamda 7.600'e ulaşmıştır.
 
Ercan Özçetin