9 Günlük bayram tatilinin ardından vakalar yeniden artışa geçti.  Lapsekinin vakaları büyük ölçüde düşerken son haftada vakalar yeniden artmaya başladı. Lapseki’nin HES haritasındaki kırmızılık büyürken tehlike ise artıyor.
Nisan ayında Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması risk haritasında yüksek riski temsil eden kırmızı renk ile kaplanmıştı. Bu tarihin ardından alınan tedbirlerle vakalar düşüşe geçmişti. Bayram ile birlikte ise vakalar yeniden yükselmeye başladı. İllere göre 100 bin nüfusa karşılık gelen haftalık vaka sayısını gösteren insidans haritasına göre Çanakkale'de vaka sayıları son 3 haftadır yükselmeye devam ediyor. Son verilere göre Çanakkale vaka yoğunluğu 31,21 olarak kaydedildi.

KENTTE RİSK YENİDEN ARTIYOR
Vatandaşları risk bölgeleri hakkında bilgilendirmek, Korona virüsün yayılımını tespit etmek amacıyla Sağlık Bakanlığı, Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasını geçtiğimiz yılın Mart ayı itibarıyla kullanıma sundu. Sağlık Bakanlığı tarafından kullanıma sunulan 5 ölçeğin yer aldığı HES yoğunluk haritasına göre Mavi renk düşük riskli bölgeyi temsil ederken, sırasıyla yeşil, sarı, turuncu ve kırmızıya doğru risk artıyor. Mavi renk en düşük riskteki bölgeyi, kırmızı renk ise en yüksek riskli bölgeyi temsil ediyor. HES Yoğunluk haritası verilerine göre Lapseki’de yüksek riski temsil eden kırmızılıklar bu hafta ile birlikte yeniden yükselişe geçti.

UMURBEY’DE VAKA KALMADI
Geçtiğimiz haftalarda Umurbey’de koronavirüs vakaları sıfıra inerken bu hafta riskin boyutu arttığından dolayı yeniden ilçede vaka görülmeye başlandı. Çardak’ta da geçtiğimiz haftaya göre vaka sayıları artış gösteriyor. Bu hafta da vakalar görülmeye devam ediyor. İlçede salgının kontrol altında tutulması için uzmanlar maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyulması gerektiğinin altını çiziyor.

TÜM İLÇELERDEKİ KIRMIZILIK ARTTI
Son veriye göre Çanakkale’nin vaka görülmeyen ilçesi kalmadı. Kısıtlamaların ortadan kalkmasıyla vakalar yeniden artışa geçti. Geçtiğimiz haftalarda tüm ilçelerde bir düşüş ivmesi gözlense de Bu hafta ile birlikte Lapseki’nin de vaka sayısı artarak kırmızıya büründü. Haritada Çanakkale ilinin genelinde kırmızı alanlar artmaya başladı.

Ercan Özçetin