1915 Çanakkale Köprüsü'nün temelini, 18 Mart 2017'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atıldı. Temelli atıldığında o gün köprü geçiş ücreti 15 Euro artı KDV olarak açıklanmıştı. O günkü Euro kurundan hesaplandığında köprünün geçiş ücreti 70 TL civarı iken, dövizin hızla artması nedeniyle köprü daha açılmadan bugünkü kur üzerinde otomobil geçiş ücreti 200 TL’ye dayandı.  Aradan geçen 4,5 yıllık sürede köprü geçiş ücretinin kat kat artması endişe yaratıyor. Köprü 5 ay sonra, 18 Mart 2022'de, hizmete açılması planlanıyor. O güne kadar köprünün geçiş ücretinin ne kadar olacağı ise merak ediliyor.
Çanakkale Boğazı'nda Avrupa ve Asya kıtalarını ilk kez birbirine bağlayacak olan ve cumhuriyetin 100'üncü yılını simgeleyen, 2023 metrelik orta açıklığıyla da 'dünyanın en uzun orta açıklıklı asma köprüsü' unvanını alacak 1915 Çanakkale Köprüsü'nün temeli, 18 Mart 2017 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atıldı. 5 bine yakın çalışanla 24 saat aralıksız devam eden mesai sonucu 4,5 yılın ardından köprü, tamamlanma aşamasına geldi. Çanakkale Deniz Zaferi'nin kazanıldığı tarih olan 18 Mart'ı simgeleyen, 318 metre yüksekliğe sahip köprü kulelerinin tamamlanmasının ardından ana halatların montajı yapıldı. Son olarak da köprünün araç geçiş yolu için tabliye bloklarının montajına başlandı. Araç geçiş yolunu oluşturacak 87 tabliye blokundan 81'inin montajı geçen ay tamamlandı. Avrupa ve Asya kıtalarını birbirine bağlayacak araç geçiş yolu, Lapseki ve Gelibolu yakasındaki kule diplerinde bekletilen, birbirine kaynatılmış 3'er tabliye blokunun vinçle yukarı kaldırılmasıyla bitmiş olacak. 
KUR DEĞİŞTİKÇE ÜCRET ARTIYOR
Özellikleri ile dünyada sayılı köprüler arasında yer alan 1915 Çanakkale Köprüsü, aynı zamanda Çanakkale’nin şimdiye kadarki en büyük projesi olma özelliğine de sahip. Köprü, son zamanlarda bu özelliklerinden ziyade geçiş ücretinin artması ile gündeme geliyor.
Yap işlet devret modeliyle yapılan köprünün ihalesini Ocak 2017’de Limak-Daelim-SK-Yapı Merkezi ortaklığı kazanmıştı. 2022’de açılacak köprü için Hazine, otomobil başına 15 euro+KDV’den günlük 45 bin geçiş garantisi vermişti. Köprünün temeli 18 Mart 1917 tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından atılmıştı. O gün Euro kuru 3.8 TL idi. Hesaplandığında 70 TL civarında köprü geçişi olacaktı. Geçen süre içinde hem köprünün yapımı hızla ilerledi hem de döviz kuru. Şimdi ise Euro 11,2 TL civarı. Bu rakamlarda hesaplandığında ise köprüden otomobilin geçiş ücreti 200 TL’ye ulaşmış durumda. Bu ücret aynı zamanda günlük 45 bin araçla çarpıldığında günlük ülkeye maliyeti ise 9 milyon TL’ye çıkıyor. Köprüde araç geçişi ise 18 Mart 2022 tarihinde yapılacağına kesin gözüyle bakılıyor. Bu tarihe kadar kurda yaşanacak oynaklık geçiş ücretlerine aynı şekilde yansıyacak.
GEMİ GEÇİŞİ 75 TL
Köprünün geçiş ücreti bugünkü kur üzerinden hesaplandığında otomobiller için 200 TL ödenmesi gerekiyor. Boğazın geçiş alternatifi olan GESTAŞ feribotlarında ise otomobil geçiş ücreti, Çanakkale-Kilitbahir 75 TL, Çanakkale-Eceabat ise 85 TL. Bu rakamlar değerlendirildiğinde vapur ile köprü arasındaki fiyat farkı ise kat kat fazla. Bu kadar fiyat farkı nedeniyle araçların mecbur kalmadıkça köprü yerine feribotları tercih edeceği belirtiliyor.
Tuğba Kulasoy
Foto: DHA