En son Ocak ayında simidin fiyatına zam yapılmıştı. Türkiye’de hep hesaplanan çay simit hesabına göre 5 kişilik bir aile 3 öğün sadece çay simit yemesi durumunda aylık maliyeti 3 bin 600 TL’ye çıkıyor.
 
Hemen her alanda zamlar almış başını gidiyor. Ekonomik krizin derinden yaşanan Türkiye’de özellikle temel gıda maddelerinde peş peşe zamlar geliyor. Fakirin ekmeği olarak bilinen ve asgari ücretin bile üzerinden hesaplandığı simide bir zam daha geldi.

Geçen yıl 10 Eylül tarihinde simit fiyatı 2.5 TL olmuştu. Bunun üzerinden 4 ay geçmeden bu yılın başında simit fiyatına bir zam daha geldi. Simit 3 TL’ye çıkarıldı. Girdi maliyetlerinin artması nedeniyle Çanakkale’de simit fiyatına yine zam geldi. Çanakkale Kasaplar Fırıncılar Lokantacılar Ve Gazinocular Esnaf Odası tarafından yapılan yeni zam ile simit artık Çanakkale’de 4 TL.
 
BU ZAM DA KURTARMAZ
1983 yılından bu yana fırıncılık ve pastanecilik işini yapan eski Tadım’ın sahibi şimdi Taşçı Unlu Mamülleri markası ile köprübaşında hizmet veren Mehmet Taşçı, girdi maliyetlerinin çok artması nedeniyle simide zam yapıldığını söyledi. Yağ, un ve susamla gelen zam oranlarından sonra simidin 4 TL olması bile kurtarmadığını belirten Taşçı, girdi maliyetlerinden sonra simidin şuanda 5 TL civarında olması gerektiğini söyledi. Maliyetlerin bu şekilde artması durumunda yeni zamların da kapıda olduğunu ifade etti.
 
SİMİT ARTIK FAKİRİN DEĞİL ZENGİNİN YİYECEĞİ
Türkiye’de sık sık çay simit hesabı ile asgari ücretlinin durumu ele alınıyor. Çanakkale’de bir çay 4 TL, bir simit de 4 TL.  Bir kişi bir öğün çay simit maliyeti 8 TL. Bir kişinin 3 öğün çay simit maliyeti 24 TL. 5 kişilik bir aile bir günlük çay simit yerse 120 TL. 5 kişilik bir ailenin çay simit sadece yerse ayda 3 bin 600 TL masrafı oluyor. Şuanda asgari ücret 4 bin 250 TL. Türkiye’de hep hesaplanan bu Çay simit hesabına göre asgari ücretlinin cebinde 650 TL kalıyor.