Saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başlayan program  ardından  çarşı içinden başlayan  kortej yürüyüşü sahilde 15 Temmuz şehitler parkında sona erdi.
 
Yoğun katılımın beklendiği kortej yürüyüşünün, bando takımı ve çeşitli gösteri ekiplerinin katılımıyla renkli görüntülere sahne oldu.
Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz burada yaptığı konuşmada “Bugün gerçekleştirilecek festivalin 7 gün boyunca devam edeceğini hatırlatarak, "pandemi süreci bizleri çok yordu, çok üzdü. Lâpsekililerin uzun bir aradan sonra eğlenmeye ihtiyacı var. Çeşitli etkinliklerle vatandaşlarımızın yeniden eski günlerine dönmelerini arzuluyoruz. Festivalimizin son gününde herkesin sevdiği ve saygı duyduğu ünlü sanatçı ZARA ile birlikte olacağız. Çanakkale'de yaşayan herkesi unutulmaz bir gece yaşamak için Lapseki'ye davet ediyorum."dedi.
 Ardından belediye Başkanı Eyüp Yılmaz, İlçe Kaymakamı Dr. Fatih Çelikkaya, AK Parti ,İl Başkanı Naim Makas, Sağlık İl Müdürü Dr. Gökhan Baştürk, AK Parti İlçe Başkanı Namık Ergin, MHP İlçe Başkanı Hüseyin Doğan ve katılımcılar hep birlikte meşale ateşini yakarak açılış kurdelasını kestilar.
Ardından Bu yıl ilk defa düzenlen  Tarım, Hayvancılık ve Otomotiv Fuarı ve ayrıca Yöresel Ürünlerin yer aldığı standları gezdiler.
Bir hafta boyunca devam edecek festivalde çok çeşitli etkinlikler yer alacak. Kitap fuarı imza günleri, minder güreşleri, yelken yarışları, futbol turnuvası, kadınlara yönelik yemek yarışması, kadın çiftçiler bilgi yarışması, halk oyunları gösterileri, Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziği konseri, yerel sanatçıların konserlerinin yer alacağı festivalin onur konuğu ünlü sanatçı Zara olacak.
 
Ercan Özçetin