Mevsimin sonbahara geçilmesi ile birlikte, Çanakkale’de de halk arasında melki olarak bilinen Lapseki, Yenice Çan Bayramiç başta olmak üzere çoğu noktasında toplanan mantarların hangisi yenilebilir hangisi mantar toplarken nelere dikkat etmeliyiz, Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Baytekin hatırlattı.
 
Eylül ayının ardından Ekim ayı yaklaşırken, Türkiye’nin çoğu yerinde olduğu gibi Lapseki’de de mantar toplanmaya başlandı. İlçenin yüksek yerlerinde mantar toplayan vatandaşlar, yenilebilecek mantar ile zehirli mantarı nasıl ayırt edecek alanında uzman isim cevapladı. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Baytekin, “Çam mantarı, kanlıca, melki, çıntar gibi isimlerle anılan mantar türleri, Antalya ve Muğla yörelerinde yoğun bir şekilde toplanıyor. Bölgemizde de Yenice’nin bazı yörelerinde bulunuyor. Ancak geçmiş yıllardaki kadar fazla değil” dedi.     
 
 Baytekin, “Mantar toplamak insanımızın en önemli merakları, hobileri arasında yer alıyor. Ancak mantar toplama konusunda bir uzmandan her zaman destek almakta yarar var. Sonbaharda yurdun dört bir tarafından gelen mantar zehirlenmelerine dair haberlere şahit oluyoruz. Bu nedenle, bilenlerle birlikte toplamak, emin olunmadığı durumlarda almamak gerekiyor” diye ekledi. 
 
‘’Bilmeyenler bu türü de toplamaktadır’’
 
En çok melki denen mantarın tüketildiğini de sözlerine ekleyen Prof. Dr. Baytekin, “Kazdağları ve Biga Yarımadası, mantar türleri açısından son derece zengin bir bölge. İlk yağmurlarla, meralarda, çayırlıklarda çimen mantarı görülmeye başlar. Ardından çam ve püren kaplı alanlarda kırmızı ve mor melkiler çıkar. Yine biberli adını verdikleri beyaz pırnal melkisi de sıklıkla toplanan mantar türleridir. Kırmızı melkiye benzer bir mantar türü daha vardır. Herhangi bir yeri zedelendiğinde beyazımsı süte benzer bir mayi akar. Son derece tehlikeli ve zehirlidir. Bilmeyenler bu türü de toplamaktadır” dedi. 
 
 Mantarların toplanırken dikkatli olmalarında yarar var diyen Prof. Dr. Baytekin, “Mantar zehirlenmesinin kesin bir çaresi bulunmamaktadır. Yenen miktara bağlı olarak ölümle sonuçlanan vakalar çoğunluktadır.  Yakın çevrede mantar veya melki bulma ihtimali bulunmamakla birlikte, gezi veya spor amacıyla gidenlerin, dikkatli olmalarında yarar var” diyerek tespitlerini sonlandırdı.
 
Tuğba Kulasoy