İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından afetlere hazırlık kültürünün yerleşmesi için 2022 Afet Tatbikat Yılı olarak ilan edildi. Afetlere dirençli toplum oluşturma vizyonu ve bütünleşik afet yönetimi anlayışı kapsamında, Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu üyeleri arasındaki koordinasyonun plan çerçevesinde sağlanabilirliğinin değerlendirilmesi ve Çanakkale'nin müdahale kapasitelerinin yerinde görülebilmesi amacıyla Kepez'de Altın Tarım Frozco Soğuk Hava tesisinde Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik, Nükleer (KBRN) saha tatbikatı yapıldı.
Vali İlhami Aktaş başkanlığında gerçekleşen tatbikata Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu üyeleri Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay, İl Emniyet Müdürü Faruk Karaduman, İl Jandarma Komutanı Sadi Akman, Sahil Güvenlik Batı Marmara Grup Komutanı Ercan Oran, AFAD Müdürü İbrahim Tarı, İl Sağlık Müdürü Gökhan Baştürk, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Bekir Çelen, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Muhammet Mermer, kurum müdürleri, AFAD Ekipleri, UMKE, Kızılay personeli, Sahil Güvenlik Arama Kurtarma Ekipleri, Çanakkale Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ekipleri, Frozco Soğuk Hava Tesisi Firma Sahibi Nail Huseynguliyev, ÇOMÜ Acil Yardım ve Afet yönetiminde okuyan gönüllü öğrenciler, Frozco Soğuk Hava Tesis çalışanları ile TAMP Çanakkale Ana ve Destek çözüm ortakları katıldı.
13 kurumdan toplam 101 personel  görev aldığı Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik, Nükleer (KBRN) tatbikatının senaryosuna göre,“ Frozco Soğuk Hava Tesisi”nde Amonyak Gazı kaçağı olduğu ihbarı tesisin iş güvenliği birimince 112 Acil Çağrı Merkezine yapıldı. Gerekli koordinasyon sağlanmasının ardından ilgili kurumların olaya müdahale etmek üzere soğuk hava tesisine intikalleri sağlandı. Müdahale ekiplerince gerekli yol, çevre ve saha  güvenlik önlemlerinin alınmasıyla birlikte A tipi ve B tipi koruyucu kıyafet giymiş kurtarma personeli tarafından, etkilenen iki  yaralıya müdahale edilip dekontaminasyon işlemleri gerçekleştirilip, yaralıların sağlık ekiplerince sağlık kurumlarına sevki sağlandı. Kimyasal kirlenmiş bölgede görev yapan kurtarma personeli ve arazinin dekontaminasyonundan sonra tatbikat son buldu.
İl Afet ve Acil Durum Müdürü İbrahim Tarı, İçişleri Bakanlığı tarafından 2022 yılının ‘Afet Tatbikat Yılı’ ilan edildiğini ifade etti.
 Bu kapsamda ilin kurum, kuruluşlarda, okullarda, hastanelerde, otogarlarda, apartmanlarda deprem, yangın tahliye tatbikatları yaptıklarını ifade eden Tarı, " Bakanlık emri gereği geçtiğimiz günlerde yerel düzey bir tatbikat yaptık. Bu tatbikatlarda afet müdahale planımızın, afet arama kurtarma grubunun içeresinde bulunan KBRN çalışma grubunun bir tatbikatı. Senaryomuzda bir işletmede kaza var. Bu kaza üzerine müdahale organizasyonunda görev alan kurumların görevle ilgili kabiliyetleri, ihtiyaçlarının belirlenmesi noktasında bir tatbikat yapıyoruz. Tatbikat kazanın 112 Acil Çağrı Merkezi’ne ileten bir kişinin ihbarıyla başlıyor. Olay AFAD Acil Durum Merkezi’ne iletiliyor. AFAD Acil Durum Merkezi KBRN ekiplerini yönlendiriyor. Önce olay yerine polis ve jandarma ekipleri geliyor. Olay yerini güvenlik altına alıyor. Sonra KBRN ekipleri buraya gelir. Sıcak bölgenin olayın olduğu yer, ılık bölgenin ve soğuk bölgenin, yani güvenli bölgenin tespitini yaptığı bir tatbikatı bugün yapıyoruz. İllerde valilik tarafından KBRN yönergesi hazırlanır. Bu KBRN yönergesinde görevli olan kurumların olayda, olay yeri yönetimi, olaya müdahalesi, olay yerinin güvenli hale getirilmesiyle ilgili vazifesini nasıl yaptığını denediğimiz gerçek zamanlı bir tatbikat yapıyoruz”  şeklinde konuştu.
Vali İlhami Aktaş ise  Afet Müdahale Planlaması çerçevesinde tatbikat gerçekleştirildiğini belirtti. İl Afet Müdürlüğü paydaşlarıyla beraber 2022 yılı içerisinde onlarca tatbikat gerçekleştirdiği söyleyen Vali Aktaş, "Bugün de KBRN tatbikatını yapıyoruz. İlimizde Amonyak gazı kullanan soğuk hava tesisinde bunu yapıyoruz. Tüm çabamız, gayretimiz böyle bir şey karşılaştığımızda insanlarımızın can, mal güvenliğini sağlamak. Müdahaleyi çok kısa sürede ve etkili bir şekilde yapmak. Bunun için arkadaşlarımız bu tatbikatı gerçekleştiriyor” ifadelerini kullandı.
 
Ercan Özçetin