Çanakkale'nin Lapseki ilçesinde lezzeti ve kalitesiyle sadece iç pazara değil, aynı zamanda yurt dışına da ihraç edilen Lapseki kirazına sayılı günler kaldı.
 
Meyve üreticilerinden Cihat Gündüz” Erkenci kiraz dediğimiz örlübilent  halk arasında (Eşme) denen kiraz erkenci kiraz geçtiğimiz yıllara göre rekolte çok yüksek gözüküyor hava koşulları da şu an çok uygun sadece 5 veya 10 gün kadar hasat gecikti çok güzel verim gözüküyor bir hafta birkaç güne hasada başlayacağız. Bu  yıl erkenci kiraz örlübilent  halk arasında (Eşme) denilen kiraz inanılmaz fazla bunun yanında Erikte fazla hafta sonu hasada başlayacağız duyduğumuz kadar fiyatlarda oldukça iyi kirazın tarlada ki fiyatı 25 tl ile 50 tl arasında tabi ki kaliteye göre bu fiyatlar bu fiyatlarda üreticiyi memnun eder. Şu günlerde hasada başlayacağımız kiraz  eşme kirazı iç piyasa kirazı ardın dan Lapseki devi dediğimiz  kirazı toplayacağız ardından ise pıs pıs  dediğimiz Ziraat 900 kirazı var onlarda da oldukça iyi ürün var bunlar ihracat kirazımız biz üreticilerin beklentisi çoğu Şeftali ve kiraz Rusya ya ihraç olduğu için Rusya yala aman aramızda bir şey olmasın korkusu var vatandaşın ihracatta her hangi bir sıkıntı yaşanmaz ise mükemmel bir sezon geçeceğini düşünüyoruz”dedi.    
İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ali Kaçan” İlçe Tarım ve orman müdürlüğü olarak bitkisel üretim, hayvansal üretim, tarla bitkileri, su ürünleri olarak tüm alanlarda üreticilerimizin yanındayız ve yanlarında olmaya devam edeceğiz. İlçemizde ilk kiraz hasadı ‘Eşme kirazı) yakın zamanda yaklaşık bir hafta içinde başlayacak. Başka bir açıdan baktığımızda üreticimizin cebine taze para germiş olacak. Çünkü üreticilerimiz kış boyunca budama, ilaçlama ve ağaç bakımı adına hep masraf ettiler turfanda kiraz bu açıdan üreticilerim için önemli. Gözlemlerimiz şu yönde tarla bitkilerinde güzel bitki verimimiz var. Baktığımız zaman coğrafya hem karada hem denizde evrimsel pozisyonda iyi gözükmekte ilçemiz bazında baktığımızda güzel getiriler sağlayacağını düşünüyoruz. Lapseki’de üreticilerimiz çok bilinçli neyi nasıl yapacaklarını çok iyi biliyorlar. İlçemizde üreticilerin ürettiği ürünler kiraz veya Şeftali’nin %60-70’i dış piyasada alıcı bulmaktadır. Dış piyasayla ürünlerini buluşturan kesim bilinçli üreticiler o yaptığı işte başarılıdır demektir. Dış piyasa ürüne her türlü bakıyor gerek renk, tat , aroma bu kakımdan bakıldığında Lâpseki tüm meyve kriterlerinde öne çıkmakta bu da üreticimize ekonami olarak geri dönmektedir. Bu yıl verim oldukça gerek kiraz gerekse şeftalide oldukça güzel gözüküyor tüm üreticilerimize bol kazançlı, sağlıklı bir sezon diliyorum”dedi.             
 
 
Ercan Özçetin