Çanakkale’nin Çardak beldesinde düzenlenen Program, Gazi Yakup bey türbesi başında kuranı kerim okunmasının ardında yapılan dua sonrasında,
 Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, İYİ Parti Çanakkale Milletvekili Rıdvan Uz, Gelibolu Kaymakamı Bekir Abacı, Lapseki Kaymakamı Emre Öztürk, Çardak Belediye Başkanı Metin Semerci, Gelibolu belediye başkanı Mustafa Özacar,  Gelibolu 2. Kolordu komutanlığı temsilcisi Albay Osman Tolga  Kılınçarslan Çardak'ta Gazi Yakup Bey'in mezarını ziyaret ederek çiçek bıraktı.
Daha sonra programa katılan protokol üyeleri mehteran eşliğinde çardak sahilinde çamlık mevkiinde deki programa geçildi. Saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasının ardından günün anlamam ve önemini belirten konuşmayı Çardak Belediye Başkanı Metin Semerci yaptı.
Belediye Başkanı Semerci”  Çardak Beldesi Çanakkale Boğazının kuzeyinde yer alan, yeşil ile mavinin iç içe geçtiği Asya ile Avrupa’nın göz göze geldiği şirin bir Belde olup, Türk ve Osmanlı tarihi içerisinde çok önemli bir hadiseye şahit olmanın haklı gururunu bizlere yaşatmaktadır. 669 yıl öncesine dayanan bu hadise ise şöyle gerçekleşmiştir.
Osmanlı İmparatorluğunun kurucusu Osman Bey’in oğlu olan Orhan Gazi, o günkü adıyla Rumeli olarak anılan Trakya topraklarını fethetmek için, bu görevi kendi oğlu olan Gazi Süleyman Paşa’ya verir. O dönemin gözü pek ve savaşçı komutanı olan Süleyman Paşa, 80 kişilik bir kuvvet oluşturarak yola çıkar.
Yaya olarak 4 günde Bursa’dan şu an bulunduğumuz mevkiye ulaşır. Alem Sultan otağını kurarak Çardak Beldemize yerleşmiş olur.
Gözlerini karşı kıyıda uzanan Bizans topraklarından ayırmayan Süleyman Paşa, askerlerine birkaç gün dinlendikten sonra hazırlık yapmaları emrini verir. Askerler de ilk önce bir mescit oluşturup, su kuyusu açarak hazırlık yapmaya başlarlar.
Bu çalışmalar neticesinde GELİBOLU’ya sal yaparak geçmeyi planlayan yiğitler bugün SALBAŞ diye adlandırılan mevkii o zamanlar gür ormanlarla kaplı bir arazidir. Osmanlılar büyük bir gizlilik içinde burada sal yapımına girişirler.
SEVİNDİK ismindeki bir neferin, salların altına öküz işkembelerinden tulum yaparak koyma fikri ile bu konuda başarılı olan askerlerimiz Çardak kıyılarından 2 büyük salla karşıya geçmeyi başarırlar.
Karşıya geçtiklerinde Gelibolu kayalıklarına çıkan bu yiğitler, burada şükür namazı kılarlar. Gazi Süleyman Paşa az ileride bulunan Bizans yönetimindeki ÇİMPE kalesine girmek için yanındaki beylerle fikir yürütürken, avlanmak için bölgede dolaşan bir grup askerimiz de, o bölgede bulunan bir köylüyü yakalayıp Gazi Süleyman Paşa’nın huzuruna getirirler. Köylünün perişan halini görüp üzülen Paşa, bu köylüye elbise ve altın verir. Bu durumdan etkilenen köylü askerlerimize yardım ederek, onları gizli bir geçitten ÇİMPE kalesine sokar. O dönemdeki Bizans yönetiminden şikayetçi olan kale halkı Gazi Süleyman Paşa’ya itaat eder ve böylece Rumeli’nin fethi gerçekleşmiş olur. Tarihimizin dönüm noktalarından biri olarak kabul edilen bu olaydan yıllar sonra İstanbul’u fetheden Osmanlı İmparatorluğu 3 kıtada hüküm sürmeye başlar. Her gittiği yere adaleti, barışı ve huzuru da götüren Osmanlı İmparatorluğunun sınırları Viyana kapılarına kadar dayanır.
Mazisi şan ve şerefli dolu olan İmparatorluk bu güce sahip olmak için ilk adımı Çardak Beldemizden atarak 1354 yılından günümüze kadar, 669 yıllık gururu da bizlere miras bırakmıştır.
Çanakkale Boğazının güvenliği için Çardak Beldemizde ordu bulundurmak isteyen Fatih Sultan Mehmet Han İstanbul’un fethi ile birlikte Gazi Yakup Beyi de bu topraklara Boğaz Komutanı olarak atamıştır.
Bu değerli devlet adamı da Çardak Beldemize 1 cami, 7 su kuyusu, 1 hamam, 1 medrese ve 1 yolcu Hanı kazandırmış, ÇAMKÖY, HASKÖY, ve KALFATIZ köylerinde yaşayan halkı, ÇARDAK’ta alt yapısını kurduğu iskana zorunlu kılarak ÇARDAK’ı merkezi yerleşim birimi haline getirmiştir. ÇARDAK halkı olarak bu kutlama töreninin her yıl coşkuyla kutlanmasını temenni eder, törene katılan tüm konuklara sevgi ve saygılarımı sunarım.” dedi.
Daha sora Çardak halk oyunları gösteri yaptı.
 
 
Ercan Özçetin