Saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasının ardından Günün anlamam ve önemini belirten konuşmayı Lapseki Halk Eğitim Müdürü Zafer Çelik yaptı.
Çelik”  1 Temmuz 1926 tarihinde, Yeni Kurulan Cumhuriyetimizde çok önemli kanunlardan biri olan Kabotaj Kanunu yürürlüğe girdi. Bu kanuna göre, “Türkiye Limanları ve Sahilleri arasındaki yük ve yolcu taşıması ile kılavuzluk ve römorkaj hizmetlerinin bundan böyle Türk vatandaşları ile Türk Bayrağı taşıyan gemilerle yapılacağı” belirtilmiş ve yaklaşık 350 yıldır süre gelen yabancılara verilen imtiyazlar sona erdirilmiştir. Bu Kanun ile bağımsızlığımız ve denizlerimizdeki hükümranlık haklarımız perçinlenmiş olmakla birlikte denizciliğimizin gelişmesi için de bir dönüm noktası olmuştur.
Ülkemiz, Asya ile Avrupa arasında köprü vazifesi gören, Karadeniz, Ege ve Akdeniz gibi stratejik öneme sahip denizlerle çevrili ve bu denizleri birleştiren iki önemli boğaza ve bir iç denize sahip, tarih boyunca bunların çevresinde yaşamış çeşitli uygarlıkları barındıran, staratejik konumu gereği günümüz dünyasında önemi daha da artan bir ülkedir.
Denizler, Ülkelerin güvenliği ve refahı için vazgeçilmez öneme sahiptirler. Denizi ve denizlerini iyi kullanan ülkeler diğerlerine göre daha başarılıdırlar. Bunun farkında olan Büyük Atatürk’ün direktifleriyle çıkarılan ve yukarıda kısaca değindiğim Kabotaj Kanununun önemi, günümüzde yaşanan ekonomik ve siyasal gelişmelerle çok daha iyi anlaşılmaktadır. Yabancılara verilen imtiyazları kaldıran bu yasa ile birlikte, Cumhuriyetin kazanımları olarak denizcilik alanında Türk vatandaşlarına denizcilik, deniz turizmi, gemi inşa ve tersanecilik, balıkçılık, deniz taşımacılığı, eğitim ve bunun gibi alanlarda birçok imtiyazlar sağlanmış, siyasi ve ekonomik özgürlükler elde edilmiştir. Özellikle son yıllarda, Mavi Vatan olarak vurguladığımız, 783 bin kilometre kare olan vatan toprağımıza ait 462 bin kilometre kare deniz kıta sahanlığımızın tüm dünyaya ilanıdır. M. Kemal Atatürk’ün şu sözü de Mavi Vatan söyleminin önemini ortaya koymaktadır. “Zaferi, denizi kontrol altında tutan, ihtiyacı olan şeyi, ihtiyacı olduğu zaman, istediği yere ulaştırabilen ülke kazanır.
Kabotaj Kanunu’nu denizlere sahip çıkılması bilinci oluşturmasının yanında, denizciliğin gelişmesinde de mihenk taşıdır. Türkiye dış ticaret yükünün önemli bir bölümünün denizyolu ile taşımaktadır. Denizciliğin geliştirilmesi için gerçekleştirilen yatırımlar ve bu alanda yürütülen politikalar son yıllarda yoğunlaşarak artmaktadır. Bu çalışmalar sonucu, dünya denizciliğinin kurallarını belirleyen, denizcilik politikalarına yön veren IMO'nun (Uluslararası Denizcilik Örgütü) verilerine göre deniz ticaretimizin ekonomimize katkısı giderek artış göstermektedir. 2022 yılında dünya sıralamasında 14. Sıraya yükselen Türk sahipli deniz ticaret filomuzun hedefi en kısa sürede dünyada ilk10’un içinde yer almasıdır.
Üç tarafı denizler ile çevrili bu cennet yurdu bizlere vatan yapan, bu vatanı koruyan, geleceğe taşıyan tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi minnetle, şükranla anıyorum. 1Temmuz Kabotaj Bayramımızı kutluyor, saygılar sunuyorum”dedi.
Etkinlik çerçevesinde düzenlenen200 Metre Serbest Yüzme Yarışması, Denizden En Çok Tabak Toplama Yarışması ve Denizin Altında En Uzun Süre Kalma (Nefes Tutma) Yarışması yapıldı. Yarışmaya katılacak yarışmacıları Tekneyle sahilden 300 metre kadar uazaklığı götürdü ve yarışmalar yapıldı.  
Yarışmalarda dereceye giren yarışmacılara  hediyelerini Kaymakam  Emre Öztürk, Belediye Başkanı  Eyüp Yılmaz ve Garnizon Komutanı Dz. Alb. Ömer Karakaş verdiler.
200 Metre Serbest Yüzme Yarışması
1. Ömer Batu Felent
2. Mustafa Uçmaz
3. Recep Numan
Denizden En Çok Tabak Toplama Yarışması
1. Mustafa Uçmaz
2. Zeki Çiçekçi
3. Faruk Bilgiç
Denizin Altında En Uzun Süre Kalma (Nefes Tutma) Yarışması
1. Mustafa Uçmaz
2. Abdullah Gemici
3. Faruk Bilgiç olmuşlardır.
Kabotaj Bayramı programına; Lapseki Kaymakamı Emre Öztürk, Belediye Başkanı  Eyüp Yılmaz, Garnizon Komutanı Deniz Albay Ömer Karakaş, AK Parti İlçe Başkan yardımcısı Ahmet Evran,  İlçe Emniyet Müdürü Faruk Karabulut, İlçe Jandarma Komutanı Berat Demirtuğ,  İlçe Müftüsü  Rahmi Temiz, Lapseki Halk Eğitim Merkezi Müdürü Zafer Çelik, Belediye Başkan Yardımcısı  Necdet Çelik, Lapseki Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma, Dayanışma Vakfı Müdürü Ayhan Güler, İlçe Sağlık Müdürü Zeynep Koptur ve vatandaşlar katıldılar.
 
Ercan Özçetin