Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü öncülüğünde yürütülen "Kırsal Kalkınmada Uzman Eller Projeleri," Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından finanse ediliyor ve kırsal kalkınmayı desteklemeyi amaçlayan önemli bir adım olarak hayata geçiyor. Projelerin hayata geçirilmesiyle birlikte, tarım sektörüne katkı sağlayan bireylerin projelerine hibe destekleri verilerek sürdürülebilir kalkınma ve tarımsal üretimin artırılması hedefleniyor.
Bu bağlamda, Biga İlçesi'ne bağlı Kozçeşme Köyü'nden Rukiye Beyza Uğurlu'nun "Büyükbaş Hayvan Yetiştiriciliği ve Süt Sığırı Yetiştiriciliği Projesi" kabul edildi. Uğurlu'nun projesi kapsamında 4 adet süt sığırı alınarak üretim faaliyetlerine başlandı. Bu gibi projeler, tarım alanında yetenek ve potansiyeli olan bireylerin desteklenmesi ve kırsal alanda tarımsal üretimin artırılmasına yönelik umut vaat eden girişimler olarak öne çıkıyor.
Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Kırsal Kalkınma Daire Başkanlığı tarafından projelendirilen ve Tarım ve Orman Bakanlığı'nın finanse ettiği bu projeler, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün koordinasyonuyla hayata geçiriliyor. Kırsal Kalkınmada Uzman Eller Projeleri, bireylerin tarım alanındaki yeteneklerini değerlendirmelerine yardımcı olmayı amaçlarken, aynı zamanda kırsal bölgelerin ekonomik ve tarımsal büyümesine katkı sağlamayı hedefliyor.
Tarım sektörünün gelişimi için atılan bu adımlar, kırsal alanlarda yaşayan insanların yeteneklerini ön plana çıkararak sürdürülebilir tarımsal üretimi teşvik ediyor. "Kırsal Kalkınmada Uzman Eller Projeleri," Çanakkale'de tarımsal atılımın ve kalkınmanın desteklendiği anlamlı bir inisiyatife dönüşüyor.
Çiftlikte incelemelerde bulunarak, bir açıklama yapan Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Mustafa Nazlım, “İlimizde Uzman Eller Projesi kapsamında 2022 yılında 18 proje sahibi ile sözleşme imzalanmış olup; İl genelinde toplam 1.779.510 TL %100 hibe ödemesi yapılmıştır. 2023 yılı içerisinde ise 13 süt sığırı yetiştiriciliği, 7 besi sığırı yetiştiriciliği, 3 koyun yetiştiriciliği ve 1 kontrollü örtü altı yetiştiriciliği projesi olmak üzere toplam 24 proje uygulanacaktır. Projesini tamamlayarak İl Müdürlüğümüze başvuran 3 hayvancılık proje sahibine 750.000 TL %100 hibe ödeme yapılmış olup, İl Müdürlüğümüze başvuracak olan diğer 21 proje sahibine   projelerini tamamlamaları halinde toplamda 5.250.000 TL'ye kadar %100 hibe ödemesi yapılacaktır. Proje kapsamında kırsalda yaşayan/yaşamayı taahhüt eden tarım, hayvancılık, ormancılık, gıda ve su ürünleri alanlarında eğitim veren üniversitelerin fakülte ve meslek yüksekokulları ile Milli Eğitim Bakanlığına bağlı tarım, hayvan yetiştiriciliği ve sağlığı, laboratuvar hizmetleri ve gıda teknolojisi alanlarında eğitim veren lise ve dengi okullardan mezun kişilere bitkisel üretim, hayvancılık, gıda ve su ürünleri sektörlerinde uygulayacakları her bir projeye ödenen hibe miktarı %100 hibe olmak üzere 250.000 TL ye kadar ödeme miktarı arttırılmıştır. Amacımız bu projelerden yararlanan üreticilerimizin hayvan sayılarını arttırarak, ilimiz ve ülkemiz adına tarımsal ekonomiye katkı sağlamaktır. Ben tüm çiftçi kardeşlerime hayırlı olmasını diliyorum" şeklinde konuştu.
Tuğba Kulasoy