Bir gün önce Hükümet konağı önünde düzenlenen programda Lapseki Kaymakamı Emre Öztürk, Garnizon Komutanı Deniz Albay Bülent Pehlivan, Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz tarafından Atatürk Büstüne çelenk konuldu.

Cumhuruyetin100. Yılında Lapseki’de ilçe kaymakamlığında tebriklerin kabulü yapıldı. Kaymakamlık makamında düzenlenen programda ilçe kaymakamı Emre Öztürk, Garnizon Komutanı    Deniz Albay Bülent Pehlivan, Lapseki Belediye başkanı Eyüp Yılmaz, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Emrah Toprak tebrikleri kabul ettiler.

Daha sonra Kaymakam Emre Öztürk ve beraberindeki protokol üyeleri çarşı meydanındaki programa geçtiler.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı ise İlçe Kaymakamı Emre Öztürk yaptı. Öztürk” Protokolümüzün Kıymetli Mensupları, sevgili öğrenciler, çok değerli Lapsekili Hemşerilerim, Bugün geçmişimizden aldığımız güçle, ezelden ebede büyük umutlar ve emin adımlarla birlik ve beraberlik içerisinde yürürken, Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün “Türk Milletinin Karakterine ve Geleneklerine En Uygun İdare” olarak ifade ettiği geleceğimizin teminatı, dirilişin sembolü Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. Yılını kutlamanın gururunu ve coşkusunu hep birlikte yaşıyoruz.

Bu anlamlı günde, öncelikle; binlerce yıllık şanlı tarihimiz boyunca her dem yeniden doğuşlara ve şanlı yürüyüşlere imza atmış olan, başta; Cumhuriyetimizin kurucusu büyük ATATÜRK ve onun kahraman silah arkadaşları olmak üzere şanlı ecdadımızı, kanlarıyla bu toprakları vatan yapan aziz şehitlerimizi, kahraman gazilerimizi, rahmet; minnet ve şükranla yâd ediyor, aziz milletimin, Lapsekili hemşerilerimin, yarınımız, umudumuz sevgili çocuklarımızın ve gençlerimizin Cumhuriyet Bayramını içtenlikle kutluyor, sizleri; en kalbi duygularla sevgi ve saygıyla selamlıyorum.

Değerli Lapsekililer;  “CUMHURİYETİMİZ; 29 EKİM 1923 tarihinde yani bundan 100 yıl önce bugün; “Hâkimiyet kayıtsız şartsız milletindir. İdare usulü, halkın mukadderatını geleceğini bizzat ve bilfiil idare etmesi esasına dayanır. Türkiye Devletinin hükümet şekli Cumhuriyettir.” ifadeleriyle ilan edilmiştir.

CUMHURİYETİMİZ’in kuruluşuna varan kurtuluş mücadelesinde, yediden yetmişe kenetlenen tek yürek tek yumruk olan milletimiz, bugün de birlik, beraberlik ve kardeşlik içinde geleceğini inşa etmektedir. Aziz milletimizin tabiatına ve geleneklerine en uygun, yüksek ahlaki değer ve niteliklere dayanan, erdemli, faziletli insanlar yetiştiren, yeni ve sağlam esaslarıyla Türk milletini istikbal yolunda hızla ilerleten, halkın gelişimini ve yükselişini sağlayan, birlik ve beraberlikten, bağımsızlık ve hürriyetten asla taviz vermeyen, çağdaş dünyada hak ettiği onurlu yeri alma kararlılığını tüm dünyaya gösteren çağdaş bir yönetim şekli olmuştur. İnanıyorum ki aziz milletimizin her bir ferdi,

 

milletimizin küllerinden yeniden doğduğu bu özel günü büyük bir coşku ile idrak etmekte; en samimi duygularla kutlamaktadır.

 

Tarih açık bir şekilde göstermiştir ki, Büyük Türk milletinin bekasının ve çağdaş dünyada hak ettiği yeri almasının yegâne biçimi cumhuriyettir. Yaşadığımız sıkıntılı günlerden sonra kanla, irfanla kurduğumuz Cumhuriyet sayesindedir ki, bugün haklı olarak büyük bir millet ve devlet olmanın gururunu yaşıyoruz. Büyük bir medeniyetin mirasçısı olan devletimiz, kurulduğu günden bu yana hızla büyümüş ve özellikle son yıllarda kimsenin hayal dahi edemeyeceği dev projeleri hayata geçirmiş, devlet ve millet işbirliği içerisinde dünyanın saygın ülkeleri arasına girmeyi başarmıştır.

 Nitekim son olarak vatanımızda gözü olan birçok iç ve dış mihrakın desteği ile 15 Temmuz gecesi FETÖ tarafından gerçekleştirilen hain darbe ve ülkeyi bölme girişimi, asil milletimizin devletine ve iradesine sahip çıkma kararlılığı sonucu geri püskürtülmüş ve bütün dünyaya çok önemli bir mesaj verilmiştir.

Cumhuriyetimiz, demokrasimiz, gelişmiş ekonomimiz, yaptıklarımız ve yapabileceklerimiz dostlarımıza güven ve övünç kaynağı olup örnek teşkil etmekte,  milletimize düşmanlık hisleri besleyen karanlık güçleri ve vatan hainlerini ise korku ve telaşa düşürmektedir.

 

Her yerde ve her ferdimizle milletçe devletimizin bekası milletimizin refahı için çalışmaya, dünyanın gelişmiş ülkeleri ile her alanda yarışmaya ve evrensel insanlık değerlerinin savunulmasına öncülük etmeye,  mazlumların yanında, zalimlerin ve vatan hainlerinin ise karşısında olmaya, her zamankinden daha fazla azimli ve kararlıyız. Bunun için gerekli olan güce, yeterli akla, birikime ve tecrübeye sahibiz.  Değerli Lapsekililer, Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün ‘’En Büyük Eserim’’ dediği Türkiye Cumhuriyetini 85 milyon olarak “Türkiye Yüzyılı” vizyonuyla geleceğe daha güçlü, daha müreffeh daha itibarlı bir şekilde hazırlıyoruz. Dünyanın yeni ve

hayati meydan okumalarla karşı karşıya olduğu şu dönemde, Türkiye Yüzyılı programımızla, Cumhuriyetimizin yeni yüzyılına güçlü bir başlangıç yapmak istiyoruz. Bizim açtığımız her yol gibi, Türkiye Yüzyılı’nı da milletimizin zirveye taşıyacağından şüphe duymuyoruz.”

Sevgili Gençler, Gazi Mustafa Kemal Atatürk; “Gençler cesaretimizi destekleyen ve devam ettiren sizsiniz. Siz almakta olduğunuz eğitim ve anlayış ile insanlık yüksek karakterinin, vatan sevgisinin, düşünce hürriyetinin en kıymetli örneği olacaksınız.

Ey yükselen nesil gelecek sizindir. Cumhuriyeti biz kurduk, onu yükseltecek ve devam ettirecek sizsiniz” diyerek Cumhuriyetimizi siz pırıl pırıl gençlerimize emanet ettiğini aklınızdan çıkarmayınız.

Değerli Lapsekililer, Bu duygu ve düşüncelerle, başta Cumhuriyetimizin kurucusu büyük önder Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ve onun kahraman silah arkadaşları olmak üzere,  şanlı tarihimizin ölümsüz sembolleri olan aziz şehitlerimizi, kahraman gazilerimizi bir kez daha rahmet, minnet ve şükran duygularıyla anıyorum. Büyük Türk Milletinin ve siz Lapsekili hemşerilerimin Cumhuriyet Bayramı’nı tekrar kutluyor; nice güzel bayramlarda birlikte olmak dileğiyle sevgilerimi ve saygılarımı sunuyorum. ”dedi.

Okul Öğrencileri tarafından şiir okundu, halk oyunları gösterisi ve ardından kutlama programı sona erdi.

 

Ercan Özçetin