Anma programı çerçevesinde Lapseki hükümet konağı önündeki Atatürk Büstüne İlçe kaymakamı Kaymakam Emre Öztürk,  Garnizon Komutanı, Garnizon Komutanı Deniz Albay Bülent Pehlivan ve belediye başkanı Eyüp Yılmaz, tarafından konuldu.

Ardından Saygı duruşu ve istiklal Marşının okunmasının ardından Hükümet konağı önündeki program sona erdi.

Daha sonra İçdaş Çib.Metem Lisesi  konferans salonunda devam etti.

Saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasının ardından Burada Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı ise İçdaş Çib.Metem Lisesi Müdürü Boray Geçgil  yaptı” bu gün 10 Kasım. Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 85. Yıl dönümü. Mustafa Kemal Aktürk fikir, ideal, ve eserleri bağımsızlığımızdan tarihimize, dilimizden sanatımıza ve benliğimize kadar en gerçek fikirleri ve en sıcak duygularıyla aramızda hep yaşayacak bir önderdir.Atatürk’ün ölümsüzlüğe uğurlandığı günün yıl dönümünde herkese düşen en büyük görev Atatürk’ün en büyük eseri Cumhuriyeti anlamak,cumhuriyetin değerlerini benimsemek, Türkiye’yi aydınlık yarınlara taşımaktır. Dünyanın en seçkin ve en saygın lideri şöyle diyordu; İki Mustafa Kemal vardır. Biri benet ve kemik; geçici Mustafa Kemal. İkinci Mustafa Kemal; onu ben kelimesi ifade edemem, o ben değil bizdir. O memleketin her köşesinde yeni fikir, yeni hayat ve büyük ideal için uğraşan aydın ve savaşçı bir topluluktur. Ben onların rüyasını temsil ediyorum. Benim teşebbüslerim onların özlemini çektikleri şeylerin tatmini içindir. O Mustafa Kemal sizsiniz, hepinizsiniz. Geçici olmayan yaşaması ve başarılı olması gereken Mustafa Kemal Olur. Mensubu olduğu Türk milletine sonsuz bir aşkla seven Mustafa Kemal Atatürk, milleti için  her türlü zorluğa katlanmış ve kendini ona adamıştır. Onun “ Ben gerektiği zamn en büyük hediyem olmak üzere Türkiye milletine canımı vereceğim.” Sözü milletinin ne kadar çok sevdiğini göstermektedir. Bu gün burada bu kısa zamn diliminde Atatürk’ü  her yönüyle anlatmanın imkanı yoktur. Elbette şurası bir gerçektir ki hakkında bir çok kitap yazılan sayısız araştırmalara, makalelere konu olan Atatürk’ü ve onun muazzam kişiliğini bütün yönleriyle anlatamayız. Hiç kimse muzaffer general, bu yılmaz devrimci, bu kahraman insan, bu halkçı lider, kadar kendini ulusun kalbine yakın olmamıştır. Sevgili öğrenciler, ulusumuzun geleceğinin sizlerin elinde olacağını bilen Atatürk “Gençler, cumhuriyetimizi biz kurduk, onu yaşatacak sizlersiniz.” Demiş ve 1919-1927 arası 9 yılda yaşananları anlattığı Nutuk atlı kitabının sonuç bölümünde şunu söylemiştir.” Ey türk gençliği, Birinci vazifen Türk istiklalini, ve Türk Cumhuriyetini ilelebet muhafaza ve müdafaa etmektir.”Ve biz de her gün tüm kalbimizle diyoruz ki” Ey büyük Atatürk, açtığın yolda gösterdiğin hedefe durmadan yürüyeceğime and içerim. Varlığın Türk varlığına armağan olsun. Ne  mutlu Türküm diyene”dedi. 

Ardından Atatürk’e Vefa bavulu’ projesinin  tanıtım yapıldı.

Daha sonra  10 Kasım Orotoryosu (Atatürk biyografisi, şiirler, Atatürk ile ilgili slaytlar) ve program sona erdi.   

İçdaş- Çib Mesleki ve Teknil Anadolu Lisesi konferans salonunda düzenlenen programı İlçe kaymakamı Emre Öztürk, Garnizon Komutanı Deniz Albay Ömer Karakaş, belediye başkanı Eyüp Yılmaz ve Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Emrah Toprak, Meslek Yüksek Okul Müdürü Doç. Dr. Engin Gür İlçe emniyet müdürü, İlçe Emniyet Müdürü Faruk Karabulut, Milli Eğitim Müdürü Harun Çetin ve okul müdürleri izlediler.

 

Ercan Özçetin