Tarım ve Orman Bakanlığı ile Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) işbirliğinde 2020 yılında başlatılan 'Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık' projesi kapsamında, gıda kayıplarını ve israfını azaltmaya yönelik farkındalık çalışmaları devam ediyor. Proje, her yaş grubundan vatandaşları ve gıda sektöründeki işletmeleri bilinçlendirerek, planlı alışveriş, bilinçli tüketim, son tüketim tarihi ve tavsiye edilen tüketim tarihi farkı, alışveriş yönetimi, erzak yönetimi, saklama yöntemleri, gıda etiket okuryazarlığı gibi konularda bilgi sahibi yapmayı amaçlıyor.

Çanakkale Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Biga Belediyesi işbirliğinde gerçekleştirilen farkındalık etkinliği, Biga Halk Pazarı'nda Tarım ve Orman İl Müdürü Nazan Türkarslan'ın katılımıyla düzenlendi. Etkinlikte, vatandaşlar ve esnaf, oluşabilecek gıda israfına karşı bilgilendirilirken, çeşitli hediyeler de dağıtıldı. Etkinliğe İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan ve Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, İlçe Müdürleri ve Teknik Personel katıldı. Proje, bilinçli tüketim ve sürdürülebilir gıda kullanımı konularında toplumda genel bir farkındalık oluşturmayı hedefliyor.

Etkinliğe ilişkin bilgi veren Çanakkale İl Tarım ve Orman İl Müdürü Nazan Türkarslan, “Artan dünya nüfusu ile birlikte beslenme gereksinimi ve gıdaya olan ihtiyaçta artmaktadır. Gıda israfı ciddi çevresel ve sosyo-ekonomik sorunlar doğurmakta, dolayısıyla gıda israfının önlenmesi, kaynakların daha etkin kullanılması ve gelecek nesiller için yaşanabilir bir dünya bırakmak adına son derece önemlidir. Bu açıdan, gıda kayıp ve israfının azaltılması, tüm ülkelerin gıda güvencesi açısından birinci önceliğidir. Tükettiğimiz kadar alalım. Kaynaklarımızı israf etmeyelim. Geleceğimizi çöpe atmayalım. Bugün burada yaptığımız etkinlik ile farkındalık yaratarak dikkatlerinizi bu konuya çekmek istedik” dedi.

 Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan ise “İl Tarım Müdürlüğümüz tarafından organize edilen “Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık” etkinliğinde, Kapalı Pazar yerimizde hemşehrilerimiz ile buluştuk.  Vatandaşlarımıza çanta, pazarcı esnafımıza önlük dağıtarak, israfın önüne geçmek için bir araya geldik. Gıdamızı korumak, sofralarımıza sahip çıkmak için birlikte adım attık. Daha sürdürülebilir bir gelecek için destek veren tüm hemşehrilerime teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Tuğba Kulasoy