Büyük acılara ve drama neden olan  21 Mayıs Büyük Çerkes Sürgünü’nün 160. yıl dönümü dolayısı ile Biga Kafkas Kültür Derneği tarafından düzenlenen programla soykırımda vefat edenler bir kez daha anıldı.

Dünya tarihinin en büyük soykırımlarından biri olduğu kabul edilen 21 Mayıs 1864 Çerkes Soykırımı ve Sürgünü'nde hayatını kaybedenler için Biga Kafkas Kültür Derneği tarafından düzenlenen anma programı kapsamında Mevlid programı gerçekleştirildi.  21 Mayıs Büyük Çerkes Sürgünü ve Soykırımı Anma Programı kapsamında  öğle namazı sonrasında Biga Çarşı Camii’nde Kur'an-ı Kerim Tilaveti ve Mevlid-i Şerif programı gerçekleştirildi.  Programa  AK Parti Biga İlçe Başkanı Nihat Borazan, Biga İl Genel Meclisi Üyeleri Saim Bakar ve Mustafa Ovalı, Geçmiş Dönem Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan,  Biga Kafkas Kültür Derneği Başkanı Enver Sağlam, Bigalı vatandaşlar ve çerkesler katıldı.

Mevlid programı sonrası bir değerlendirme yapan Biga Kafkas Kültür Derneği Başkanı Enver Sağlam "Bugün dünya tarihinin en büyük soykırımlarından biri olduğu kabul edilen 21 Mayıs 1864 Çerkes Soykırımı ve Sürgünü'nde kaybettiğimiz insanları anmak ve adalet talebimizi dünyaya duyurmak için bir araya geldik. Çerkesler ve diğer Kuzey Kafkasya halkları binlerce yıldır yaşadıkları vatanlarını savunmuş ve diğer halkların vatanlarını işgal etmek peşinde olmamıştır. Orantısız güçlere karşı tamamen kuşatılmış vatanımızı 1763-1864 arasında 101 yıl savunan atalarımız, 21 Mayıs 1864 tarihinde son savaşı da kaybettiler. Savaş sürecinde sivillere yönelik toplu öldürme, ekinlerin ve köylerin yok edilmesi suretiyle yaşam imkanlarının ortadan kaldırılması gibi uluslararası hukuk çerçevesinde tipik soykırım suçları işlenmiştir. Savaştan sonra ise Çerkeslerin kalan nüfusunun tamamına yakını Osmanlı coğrafyasına sürgüne tabi tutulmuştur. Hem bu etnik temizlik ve hem de soykırım ayrı ayrı insanlığa karşı suç niteliğindedir. Çerkesler dağınık iskan edilmiş olmalarına rağmen 160 yıldır yaşadıkları ülkelere her bakımdan nüfuslarına oranla çok üst düzeyde katkı vermektedir” dedi.

Haber Merkezi