Dünyanın en büyük açık hava müzelerinden biri olan Gelibolu Tarihi Yarımadası'nı daha da zenginleştirmeyi hedefleyen projede, Tarihi Alan Başkanlığı sınırları içindeki köylerde yetiştirilen şifalı bitkilerin hasadına başlandı.

Alçıtepe Köyü'nde gerçekleştirilen hasat etkinliğinde, daha önce dikilen bitkilerin zamanı geldiğinde ilk hasatları gerçekleştirildi. Proje kapsamında Alçıtepe Köyü seçilmiş ve burada şifalı bitkilerin yetiştirilmesi için gerekli altyapı oluşturulmuştu. Bugün gerçekleştirilen hasat törenine Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, çiftçiler ve köylüler katıldılar.

Projenin amaçları hakkında konuşan Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, "Bahçemizde ilk ürünlerimiz kendini göstermeye başladı ve bugün de bölge halkımızla beraber Çanakkale Tarihi Alan Başkanlığı personelimizle beraber ilk hasadımızı yapacağız. Tarihi Alan Başkanlığı olarak bölge halkıyla beraber burada yaşayan halkımızla birlikte burada katma değeri yüksek ürünler oluşturmak ve pazarlaması daha kolay yapılabilen şifalı bitkiler adı altında tıbbi aromatik bitkileri burada yetiştirmek istiyoruz. Onlarca çeşit bitkiyi burada yetiştirme imkanına sahip olacağız ve hem gelen ziyaretçilere bunları verme, hediye etme hem de bölge halkına bir gelir getirme fonksiyonu olacak" şeklinde konuştu.

Kaşdemir ayrıca, "Misafirlerimizi Çanakkale'de tarihi alanda bir zaman tünelinde yolculuk yaptıktan sonra da buradaki bahçemize bekliyoruz. Ziyaretlerinin daha da anlamlı olması için, daha doğal bir ortamda, daha güzel bir ortamda şöyle bir nefes almak için şifalı bitkiler bahçemize bekliyoruz. Çünkü tarihi alan dokusu bozulmamış, doğallığı bozulmamış bir alandır, bir mekandır. Hem tarihsel özelliğiyle hem de doğal dokusuyla gelen ziyaretçilere çok farklı bir an yaşatma imkanına sahip olacaktır. Dolayısıyla Çanakkale tarihi alanda şifa bahçemiz bugün açmıştır. Şifalı bitkilerimiz kendini göstermiştir. İlk hasat heyecanını yaşıyoruz ve bütün herkesi Çanakkale'ye bir nefes almaya bekliyoruz" dedi.

Tuğba Kulasoy