Dalyan Mahallesinde Milli Emlak’a ait olan ve 49 yıllığına Lapseki Belediyesi’ne kiralanan günü birlik tesis alanının turizm alanına dönüştürülmesi meclis tarafından kabul edilmişti. Vatandaşların kullanımından kaldırılıp turizm alanına verilmesi hakkında itiraz mahkemeye verilmişti. Ekim ayı Belediye meclis toplantısında ise 30 yıllık ihaleye çıkarılması oylandı. Henüz turizm alanına çevrilmesiyle ilgili süreç devam ederken 30 yıllık ihaleye sunulmasına tekrar itirazlar yağdı.

İddiaya göre büyük bir otel zincirinin yetkilileri Lapseki’de otel yapmak için Kangırlı ve Suluca’da yer aradı. Dalyan mahallesinde yer alan eskiden Devlet Malzeme Ofisi’nin kullandığı Milli Emlak’a ait 49 yıllığına yine iddiaya göre 120 bin lira karşılığında belediyenin kiraladığı alan imar planlarında günübirlik tesis alanı olarak geçiyor. Dalyan Mahallesi 384 ada 1 ve 2 parsellerde konumlu bulunan 4597,83 m2 ve 4593,83 alan otele kiralanmak istendi.

Milli Emlak’a ait olan bu alanın turizm alanına çevrilmesi 2019 yılında Ekim ayı Belediye Meclisinde gündeme alındı. 03.10.2019 tarihli belediye kararına göre, ‘’İlçemiz Dalyan Mahallesinde mevcut günübirlik tesis alanının turizm alanına dönüştürülmesi için belediyemiz tarafından hazırlatılan plan tadilatının imar komisyonuna havalesine oybirliği ile karar verildi’’ ifadeleri yer aldı.
Aralık 2019 Belediye Meclis Toplantısında Belediye Meclis Üyesi Mehmet Bilgin oy çokluğu ile alınan karara itiraz etti. CHP Lapseki Belediye Meclis Üyesi Mehmet Bilgin’in itiraz dilekçesinde şu ifadeler yer aldı;

‘’Lapseki Belediye Meclisinin 05.11.2019 /55 tarih ve nolu kararı usul ve yasaya aykırıdır. Tarafımca red oyu verilen bu karara itiraz ediyorum.
Karara konu imar plan tadilatı ile halkın kullanımına ayrılmış olan kıyı ve yeşil alanlar özel kullanıma tahsis edilmek suretiyle kamu yararına aykırı bir düzenleme yapılmıştır. Karara konu olan yeşil alan, rekreasyon alanı, günü birlik tesis gibi halkın kullanımına açık olarak düzenlenmelidir.
İtiraz konusu plan notlarının uygulanması ile imar hakkı transferi ve donatı transferi adı altında plan dengesinin bozulmasının önü açılmış ve bu konu ile ilgili hükümlerin uygulaması ve uygulamanın yaratacağı problemlere ilişkin yeterince açıklık getirilmemiştir. Dava konusu plan hükümleri uyarınca, emsal veya donatı transferinin yapıldığı yerlerde bulunan parsellerdeki emsal değerleri artacağından, çevre nüfusu da artmış olacaktır. Dolayası ile transferin yapıldığı çevrede planlanan nüfus kriterlerine göre ayrılmış olan donatılar, yetersiz durumda olacak; tersi durumda ise terki yapılan yerdeki parseller donatı alanına alınacağından bu alanlardaki donatılar ise ihtiyaçtan çok daha büyük olacaktır. Bu durum yoğunluklar sürekli yer değiştireceği için beraberinde ulaşım sorunları, altyapı sorunları gibi birçok sorunu getirecek ve bölge için planın sağlıklı bir şekilde uygulanmasını mümkün kılmayacaktır. Bu nedenlerle kamu zarara uğratılacak ve plan bölgesinde kamu hizmetleri verilemeyecektir.

Bu bölgede yeterince turizm alanı tesis edilmiştir. Bu alanın da aynı şekilde turizm tesis alanı olarak düzenlenmesinde kamu yararı yoktur. Bu nedenle karara itiraz ediyorum ve yasaya uygun şekilde ilk meclis toplantısında itirazımın değerlendirilerek kabulünü talep ediyorum. Gereğini bilgilerinize saygıyla sunarım’’.
Gelişmelerin ardından olay idari mahkemeye intikal etti.

SÜREÇ DEVAM EDİYOR

2020 yılı Ekim ayı meclis toplantısında henüz söz konusu alan ile ilgili karar çıkmamasına rağmen gündem maddesinde ‘’ Dalyan Mahallesi 384 ada, 1 ve 2 parsellerde konumlu ulunan 4597,83 m2 ve 4593,83 alana ilişkin yap işlet devret modeli ile ihaleye çıkarma ve işletme süresinin 5393 sayılı kanunun 18/e maddesi hükümlerince 30 yıl olarak belirlenmesi’’ ifadeleri yer aldı.
Söz konusu olayda henüz Milli Emlak’a ait olan imar planlarında günü birlik tesis olarak görünen alanın özelleştirilmesi için sürecin hala devam ettiğini aktaran Belediye Meclis Üyesi Mehmet Bilgin Ekim ayı Belediye Meclisindeki kararla ilgili,  ‘’Kiralamalarda 3 yıla kadar encümen 3 yıldan 30 yıla kadar da belediye meclisini yapılıyor. Mecliste oylatıldı. Çoğunluk olduğu için geçti. Burada şu şartı koştuk buranın hukuki süreci devam ediyor. İtirazlar doğrultusunda geçenlerde bilirkişi heyeti gelmişti yaklaşık 3 hafta oldu. 1 hafta içerisinde raporu yayınlayıp idari yargı karar verecek. Bizim lehimize çıkacağını düşünüyorum. Bu alanın halkın hizmetinde kalması gerekiyor. Lapseki gelişiyor halkın böyle alanlara daha çok ihtiyacı olacak. Belli bir zümreye verilmemesi gerekir. Tamamen belediyenin kontrolünün altında kalmalı. Neticelenmemiş konu hakkında meclise gündem getirilmesi doğru değil’’ açıklamasında bulundu.
 
Tuğba Kulasoy