İlçemizdeki muhtarlardan köylerdeki eksiklerle ilgili birçok talep geldiğini ifade eden CHP Lapseki İl Genel Meclis Üyesi Ali Özkan Aldemir , ‘’3 yıldır ilçemize ayrılan bütçede artış yapılmaması hizmetlerin aksamasına ve Lapseki halkının mağdur edilmesine yol açacaktır’’ diyerek konunun takipçisi olacaklarını belirtti.

Her geçen gün yapılan yatırımlarla değerine değer katan Lapseki’de köylerdeki artan ihtiyaçlara karşın Köylerin Altyapısının Desteklenmesi Projesi (KÖYDES) kapsamında ödenen ödeneklerin miktarı arttırılmadı. CHP Lapseki İl Genel Meclis Üyesi Ali Özkan Aldemir, köylerdeki sorunlarla ilgili muhtarlardan pek çok talep geldiğini ifade ederek, 3 yıl geçmesine karşın miktarın aynı kaldığını belirtti. 
CHP Lapseki İl Genel Meclis Üyesi Ali Özkan Aldemir, ‘’Bilindiği gibi 2005 yılından beri Köylerin Altyapısının Desteklenmesi Projesi (KÖYDES) uygulanmaktadır. Bu projenin amacı, kaynak yetersizliği nedeniyle mevcut yatırım programlarında kapsama alınmayan köylerin, içme suyu, yol ve kanalizasyon sorunlarının, merkezi yönetim Kanunu’ndan mahalli yönetimlere yapılan hazine yardımı ile kısa sürede ve düşük maliyetle çözülmesidir. Bu doğrultuda 2019 ve 2020 yıllarında Çanakkale'ye toplam 30.525.683 TL ödenek geldi.’’ dedi.

‘’HİZMETLERİN AKSAMASINA VE LAPSEKİ HALKININ MAĞDUR EDİLMESİNE YOL AÇACAKTIR’’
Aldemir, ödeneğin arttırılmamasının Lapseki halkının mağdur olmasına sebep olacağını belirterek, ‘’Dağılıma göre, Lapseki 8113 kırsal nüfus, 40 köy, 323 geçim endeksi ile 10 ilçe arasında altıncı sırada yer alıp, 1.981.137 TL ödenekle başarılı projeler üretmiştir. 2021 yılında ise KÖYDES bütçesinden Çanakkale'ye 33.304.364 TL ödenek ayrılarak yüzde 10 oranında bir artış yapılmıştır. Ancak maalesef 1.981.137 TL olan Lapseki ve 1.604.235 TL olan Gökçeada bütçelerinde herhangi bir artış olmamış ve aynı kalmıştır. İlçemizdeki köprü, rüzgâr gülleri ve taş ocakları inşaatları nedeniyle yollarımız bozulmuş, su kaynaklarımız harap olmuştur. Buna rağmen üç yıldır ilçemize ayrılan bütçede artış yapılmaması hizmetlerin aksamasına ve Lapseki halkının mağdur edilmesine yol açacaktır. Her gün muhtarlardan köylerdeki eksiklerle ilgili birçok talep gelmektedir’’ şeklinde konuştu.

‘’BİRÇOK İHTİYAÇ VE TALEP VARDIR’’
Örnek veren Aldemir, ‘’Beyçayır köyünde köy içi şebeke hattının yenilenmesi, Kırcalar köyü kanalizasyon hattının yapılması, Çataltepe köyünde içme suyu deposu talebi, Beybaş köyü içme suyu deposu talebi, Balcılar köyü içme suyu deposu talebi, Dışbudak köyü ek kanalizasyon talebi, Kemiklialan köyü ek kanalizasyon talebi, Kocaveli köyü içme suyu sondaj talebi, Harmancık köyü köy konağı bakım onarım talebi, Kızıldam köyü köy imam eve yapımı, Doğandere köyü köprü menfezi talebi gibi birçok ihtiyaç ve talep vardır’’ diye ifade etti.

‘’KONUNUN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ’’
CHP Lapseki İl Genel Meclis Üyesi Ali Özkan Aldemir, konunun takipçisi olacaklarının altını çizerek, ‘’Bu ihtiyaçların giderilmesi ve hizmetlerin aksamaması için, 2020 yılı ilçemiz maden hakkı olan tutarın ve 2021 yılının Haziran ayında ödenecek olan KÖYDES ödemesinin, planlı ve ihtiyaç odaklı harcanması yönünde konunun takipçisi olacağız’’ dedi.

Tuğba Kulasoy