Tüm Çanakkale genelinde vakalar düşmeye devam ediyor. Geçtiğimiz hafta en çok risk taşıyan ilçe Lapseki iken bu hafta ile birlikte kentimizde de vakalar düştü. Lapseki’nin HES haritasındaki kırmızılık küçülmeye devam ediyor.

Kentimiz vaka sayısı haritasına göre nüfusa oranla en çok vaka artışının görüldüğü il olarak kaydedilmesinden sonra Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması risk haritasında yüksek riski temsil eden kırmızı renk ile kaplanmıştı. İllere göre 100 bin nüfusa karşılık gelen haftalık vaka sayısını gösteren insidans haritasına göre Çanakkale'de vaka sayıları düşmeye devam ediyor. Son verilere göre Çanakkale vaka yoğunluğunda 49’ncu sıraya geriledi.

Tam kapanma ve ardından uygulanan kademeli normalleşme tedbirleri sonuç vermeye başladı. Vakalardaki olumlu düşüşler HES haritası verilerine yansıdı. Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasındaki risk haritasında Çanakkale’deki riski temsil eden kırmızılıklar tam kapanmadaki sıkı tedbir ve denetimlerle düşmeye devam ediyor.  Kent haritasında vaka olmayan alanlar çoğalırken Bozcaada’da 2 haftadır vaka kaydedilmiyor.

KENTTE RİSK AZALDI
Vatandaşları risk bölgeleri hakkında bilgilendirmek, Korona virüsün yayılımını tespit etmek amacıyla Sağlık Bakanlığı, Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasını geçtiğimiz yılın Mart ayı itibarıyla kullanıma sundu. Sağlık Bakanlığı tarafından kullanıma sunulan 5 ölçeğin yer aldığı HES yoğunluk haritasına göre Mavi renk düşük riskli bölgeyi temsil ederken, sırasıyla yeşil, sarı, turuncu ve kırmızıya doğru risk artıyor. Mavi renk en düşük riskteki bölgeyi, kırmızı renk ise en yüksek riskli bölgeyi temsil ediyor. HES Yoğunluk haritası verilerine göre Lapseki’de yüksek riski temsil eden kırmızılıklar bu hafta ile birlikte düşüşe geçti. Geçtiğimiz hafta 12 ilçe arasında en fazla kırmızı alanın olduğu yer Lapseki olarak kaydedilirken bu hafta ile birlikte kırmızılıklar yok olmaya başladı.

UMURBEY’DE VAKA KALMADI
Kentimizde bu hafta vaka sayıları hızla düşerken Umurbey’de koronavirüs vakaları sıfıra indi. Çardak’ta da geçtiğimiz haftaya göre vaka sayıları azalsa da bu hafta da vakalar görülmeye devam ediyor. Çardak beldesinde kırmızı alanların riski küçük ölçüde de olsa devam ediyor.  İlçede salgının kontrol altında tutulması için uzmanlar maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyulması gerektiğinin altını çiziyor.

GENEL TABLO OLUMLU
Son veriye göre Çanakkale’nin sadece Bozcaada ilçesinde vaka görülmese de diğer ilçelerde de salgının yükü oldukça azaldı. Tam kapanma ile birlikte oldukça azalan vakalar yaz sezonu için olumlu bir tablo çiziyor.

BOZCAADA’DA 2 HAFTADIR VAKA YOK!
Şubat ayından önce adalarda hiç vaka görülmezken Şubat ayı ile birlikte adalarda da salgının boyutu arttı. Adalarda salgın yayılırken 29 Nisan 17 Mayıs arasındaki tam kapanma sonunda adadaki vaka sayısı sıfıra indi. Son verilere göre ise uzun süreden sonra Bozcaada’da yeniden vaka görülmedi. Uzun süreden beri ilk kez Bozcaada’da vakaların sıfırlanması hem adada yaşayanları rahatlatırken hem de yaz sezonu yaklaşırken durum esnafı da sevindirdi. 2 haftadır vaka görülmeyen adada  turizm de hareketlenmesi bekleniyor. Çanakkale ili içinde sadece Bozcaada ilçesinde vaka görülmüyor. Öte yandan diğer ilçelerde salgının yükü oldukça azaldı.

TÜM İLÇELERDEKİ KIRMIZILIK AZALDI
Tedbirlerin uygulanmaya başlamasıyla vakalarda düşüş hız kazandı. Geçtiğimiz hafta tüm ilçelerde bir düşüş ivmesi gözlense de Lapseki ilçesindeki kırmızılıklar yoğundu. Bu hafta ile birlikte Lapseki’nin de vaka sayısı düşerek haritası mavi renge döndü. Kademeli normalleşme sonunda haritadaki değişikliğin daha belirgin olması bekleniyor. Salgının başından beri en fazla vakaya sahip olan Biga ve merkez ilçedeki vakalar oldukça azaldı. Haritada Çanakkale ilinin geneli yeşil ve mavi renklere büründü.  Düşüşe geçen vakalar nedeniyle ilin çoğu kesiminde vaka görülmüyor.

DENETİMLER SÜRÜYOR
Tam kapanmanın ardından vakada artış yaşanan ilçe kaydedilmezken denetim ekiplerinin sıkı denetimleri kent genelinde devam ediyor. Zabıta ve polis ekipleri hem açık olan dükkanları denetlerken hem de sokakta yasaklara uymayan vatandaşları uyarmaya devam ediyor.

Tuğba Kulasoy