Lapseki’nin Düşman işgalinden Kurtuluşunun 99  Yıl dönümü törenlerle kutlandı.
Törenlere sabah hükümet konağı önündeki Atatürk büstüne, ilçe kaymakamı Dr. Fatih Çelikkaya, Garnizon Komutanı Albay Muammer Çoban ve Belediye Başkan vekili  Metin Yılmaz tarafından çelenk konularak başlandı saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla hükümet konağı önündeki program sona erdi.
 
İlçe mezarlığında ki şehitlikteki programa ise ilçe kaymakamı Dr. Fatih Çelikkaya, Garnizon Komutanı Albay Muammer Çoban  ve Belediye Başkan vekili Metin Yılmaz, Çardak Belediye Başkanı Metin Semerci tarafından buket sunumu yapıldı ilçe camilerde görevli imamlar tarafından okunun kuranı kerimin ardından yapılan dua ile program sona erdi. Lapseki’nin Düşman işgalinden Kurtuluşunun 99. Yıl dönümü Şehit Hüseyin Çetin İmam hatip orta okulu bahçesinde düzenlenen program da Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı ise Belediye Başkan vekili Metin Yılmaz yaptı. Yılmaz” Bugün 25 Eylül…Bu topraklar üzerinde kirli hesaplar yapan, emperyalist güçlere ve onların iş birlikçilerine unutamayacakları bir dersi verdiğimiz gündür. Bugün ‘’ya istiklal, ya ölüm’’ diyenlerin, gelecek nesiller için, yani bizlerin bu topraklarda özgürce yaşayabilmesi için, şehadeti seçtikleri gündür.
Bugün Lapsekimizin gurur günüdür. Bugün Lapsekimizin Bayramıdır. Hepimize kutlu olsun.
Dünya tarihinin akışını değiştiren ve bağımsızlığa olan inancını bir kez daha ortaya koyan aziz milletimiz, Milli Mücadeledeki tüm imkansızlıklara rağmen işgalcilere karşı canla başla mücadele etmiştir.
Türk milletinin 1919 yılında Samsun’da Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde başlattığı istiklal mücadelesi dalga dalga şehirlere yayılmış, Çanakkale ruhu bir kez daha şehrimizde tecelli etmiştir.
Tutsaklığı asla kabul etmeyen aziz milletimiz Çanakkale ruhu ile Milli Mücadele ruhunun harmanlandığı müstesna vatan parçası Lapsekimizde tarihin dönüm noktalarında rol almıştır.
Kurtuluş Savaşı’nın en önemli safhalarından biri olan Milli Mücadele Dönemi ve Lapseki’nın kurtuluş mücadelesinde çok ayrı yeri olan Akbaş Cephaneliği baskınını Lapsekili kahramanlarımızn da önderliği ve gayreti sayesinde gerçekleştirerek tarihi bir başarıya imza atmışlardır.  Türk direnişi açısından büyük bir moral kaynağı olmuştur.
Çanakkale savaşlarında Arıburnunda düşmanla azimle, kararlılıkla mücadele eden Lapsekili Muharrem Asteğmenimiz gibi, İlçemizi işgal etmek isteyen İngiliz müfrezesine karşı, kahramanca gögüs gererek mücadele eden Lapsekili Kahramanlarımız ilçemize sokmayarak destan yazmışlardır.
Bizlere bu toprakları vatan kılan, vatan kalması için gözünü kırpmadan şehadete yürüyen ecdadımızın fedakarlıklarını anlayarak daha çok çalışmalıyız. Kardeşliği yaşadığımız topraklarımızda bir ve beraber olarak özellikle çocuklarımız ve gençlerimizde milli şuur oluşturmalıyız. Bizler, halkımızın verdiği destekle çıktığımız hizmet yolculuğunda Lapsekimize en güzel şekilde hizmet etmek için, güveninize layık olmak için azim ve kararlılıkla çalışmaya devam edeceğiz.
Lapsekimizin düşman işgalinden kurtuluşunun 99. yıl dönümünü coşku içinde idrak ederken, bu duygu ve düşüncelerle İstiklâl ve İstikbâl mücadelesinde yer alan, Başta Mustafa Kemal ATATÜRK ve Silah arkadaşları olmak üzere, mukaddesat uğruna canlarını feda eden Tüm aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi ve tüm isimsiz kahramanlarımızı rahmetle, minnetle ve dua ile anıyorum. Lapsekimizin düşman işgalinden kurtuluşunun 99. yıldönümü kutluyorum”dedi.

Ercan Özçetin