Çanakkale İl Tarım ve Orman  Müdürlüğü tarafından, Tarım ve orman bakanlığı bitkisel üretim genel müdürlüğü tarafından desteklenen “Damlaya Damlaya Çeltik Olur” konulu tarla günü düzenlendi.
Lapseki’ye bağlı Doğan dere köyünde düzenlenen program saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başladı.
Programın açılışını ise Lapseki ilçe Tarım ve Orman  Müdürlüğü Ali Kaçan yaptı. Kaçan” Burada üreticimiz damlama sitemiyle çok güzel bir çeltik üretimi gerçekleştirmiş kendisini kutluyoruz.                     Tarım ve Orman Bakanlığı, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tarımsal Üretimin Arttırılması 2021 yılı Damlaya damlaya çeltik olur projesi kapsamında 11 üreticiye, 4.800 kg çeltik tohumu % 75 hibe ile verilmiş olup 178 dekarlık alanda proje kapsamında çeltik ekimi yapılmıştır. Salma sulama ile 152 dekarlık tarım arazisinde çeltik yetiştirilmekte olup, toplam 330 dekarlık alanda çeltik üretimi yapılmaktadır.
Lapseki Nusratiye Göleti 2013 yılı yatırım programında kapalı sisteme dönüştürülmüştür. Göletin sulama alanında Lapseki ilçesine bağlı Beypınar, Doğandere ve Dişbudak köyleri ile Biga ilçesine bağlı Çınardere, Çelikgürü ve Otlukdere köylerine ait araziler bulunmaktadır. Göletin toplam sulama alanı 7.970 dekardır. Sulama sahasının 1.180 dekarında çeltik ekimi öngörülmüştür”dedi.
Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ” Ülkemiz ve tüm dünya genelinde her geçen gün su kısıtları olmaya başladı. İklim değişikliği sebebiyle dünyanın her yöresinde iklimdeki farklılıklar nedeniyle yağmurların düzensiz yağması nedeniyle bi takım sıkıntılar oluşmaya başladı tabi ki çeltik ürünü de klasikleşmiş bir şekliyle su içerisinde yetiştirilir fikri herkes tarafından benimsenmiş ve kanıtlanmış. Biz buna farklı bir boyut getirmek istedik. Son üç yılda özellikle Biga ilçemizde çeşitli alanlarda üreticilerimize sürekli dirsek temasında bulunduk  ve yaptığımız uygulamalarda baktık ki damla sulamayla çeltik ekimi de yapılabiliyor. Geçtiğimiz yıl Biga ilçemizde 550 dönümlük alanda üreticilerimiz tarafından kendi imkanlarıyla dama sulamayla çeltik üretimi gerçekleştirildi. Bu Yıl Lapseki olarak baktığımızda 184 dekarlık bir alanda çeltik damla sulama ekimi yapıldığını görüyoruz ve 11 çiftçimiz %75 hibeli  çeltik üretimi yaptılar  ürünler oldukça güzel kendilerini kutluyoruz”dedi. 
Programa Lapseki ilçe Tarım ve Orman  Müdürlüğü Ali Kaçan, İl Genel Meclis üyeleri Halil Özer, Hasan Engin, İlçe Milli Eğitim Müdürü Aydın Şafak Kılıçaslan, Özel idare müdürü Özgür Sürer, Lapeki Ziraat Odası Başkanı İsmail Sevim, çevre köy muhtarları    ve üreticiler katıldılar.
 
Ercan Özçetin