Çanakkale'nin Lapseki ilçesinde yetiştirilen meyve fidanlarının büyük bölümü yurt dışına gönderiliyor.

Bu yıl ilk fidan ihracatı Lapseki’de Tacikistan’a yapıldı.

İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ali Kaçan ile görevlilerce yapılan denetimlerin ardından yılın ilk fidan ihracatı ' Tacikistan’a  gerçekleştirildi.

Kaçan, gazetecilere, üretenin ve üreticinin her zaman yanında olduklarını söyledi.

Bakanlığın sertifikalı fidan ve standart aşılı fidana yönelik destekleri olduğunu dile getiren Kaçan, "Lapseki'miz meyve cenneti, meyve üretim deposu. Bu gün fidan üreticisi arkadaşımız fidanlarını yurt dışına ihraç etmek için hazırlığını yapıyor. Bilindiği üzere Lâpseki’miz Şeftali ve  Nektarın alanında adından söz ettiren biz ilçemiz. Çanakkale Türkiye genelinde üretimsel bakımdan birinci sıradadır % 60’lık üretim Lapseki ilçesidir.  Çorafi işareti aldıktan sonra meyve fidanları dış Ülkerlerden talep görmekte. Kaliteli ürün üretmek, dekardan fazla ürün almak, üreticiye her zaman ekonomik açısından fayda getirici adımlarda bulunmak için ilk iş fidandan geçiyor. Fidanı çok önemsiyoruz." dedi.

Üretici ve ihracatçı firmanın sahibi ziraat mühendisi Osman Okay da ağırlıklı olarak şeftali, nektarin, erik, kiraz ve elma fidanı yetiştirdiklerini ifade etti.

Oktay” Geçtiğimiz yıl, Bulgaristan'a yaklaşık 300 dekar alanda dikilmek üzere 20 bin ceviz fidanı gönderdik, Bulgaristan'ın yanı sıra özellikle Türk cumhuriyetlerine, Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan'a fidan ihracatı geçtiğimiz yıl gerçekleştirdik, şeklinde konuştu. ziraat mühendisi Osman Okay” Bu fidanlarımızı Kasım, Aralık ayında hasatlarını yaptık şimdi de Tacikistan’a gönderiyoruz.  Etiket ve sertifikalarını yaptık, kök temizliklerini de yaptık. Bu partide Badem, Erik, Nektarın ve  Kiraz fidanları gönderiyoruz. Tacikistan’da bu yıl ilk dikim yapılıyor bu arazi dokuzbin dekar bir arazi. Biz Lapseki’de 25 yıldır bu işi yapıyoruz yaklaşık 12 yıldır yurt dışına meyve fidanı ihraç ediyoruz. Bulgaristan da 7-8 yıldır faaliyetimiz var orada Bulgaristan'ın yanı sıra özellikle Türk cumhuriyetlerine, Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan ve bu yıl Kıbrıs ’ada başladık bu yıl oraya da meyve fidanı ihracatı yapıyoruz. Bizim yaklaşık yılda  300 bin gibi bir üretimimiz var bunun %70-80’ini yurt dışına ihraç ediyoruz. Lapseki şeftalisinin  Çorafi işareti aldıktan sonra katıldığımız tarım fuarlarında yurt dışından çok gelen var fidan talebi de farklı ülkelerden var görüşmelerimiz sürüyor. Bu yıl çok yağış oldu bu yüzden ilk ihracatımız biraz gecikti. Bu yıl 200 bin fidanı ihraç  ederleriz bundan sonraki tır Kıbrıs’a inşallah ”dedi.

 

Ercan Özçetin